VICTORIE a gălăţenilor la Bucureşti: Cilincă şi Vizauer au CUCERIT PUBLICUL alături de Berthelot

VICTORIE a gălăţenilor la Bucureşti: Cilincă şi Vizauer au CUCERIT PUBLICUL alături de Berthelot
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Luni, 29 iunie, la 11,00, în Clubul de la hotelul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din Bucureşti, a fost prezentată, în premieră absolută, piesa de teatru radiofonic „Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor”, scrisă de Victor Cilincă, având o distribuţie de nume mari, în regia lui Attila Vizauer, gălăţeanul care este managerul Teatrului Naţional Radiofonic la Radio România Cultural. Distribuţia piesei provine de la teatre de marcă: Naţional, Teatrul Mic, Odeon, Bulandra etc.

Prezentarea a atras, alături de autor, regizor şi actori, mult public - autori de drame şi romane istorice şi cercetători istorici. Scriitoarea de romane istorice Marga-Rita Popeli Tatu,  dramaturgul, romancierul şi criticul literar şi jurnalistul Dinu Grigorescu şi un alt dramaturg, Constantin Venerus Popa şi istoricii au vorbit despre montare şi despre text. S-au comentat şi faptele istorice, cinstit prezentate, fără teribilisme.

De ce Cilincă, de ce Berthlot?

Cu această ocazie, regizorul a motivat la de ce a ales să monteze o piesă pe această temă şi de ce a apelat la Victor Cilincă: "Am vrut să marcăm centenarul declanşării Primului Război Mondial şi ne-am gândit la o altfel de biografie a lui Berthelot, pe care Victor a făcut-o foarte bine. Eu apreciez foarte mult rafinamentul cu care a scris scenariul, umorul foarte fin pe care l-a folosit, într-o poveste foarte atractivă, foarte spectaculoasă şi conflictuală, din care am aflat multe lucruri despre istoria Primului Război Mondial. Şi toate acestea spuse fără a clădi tot felul de statui, ci vorbind despre oameni, frumoşi şi fireşti. O doamnă a spus că a fost la început contrariată că am apelat la un scriitor din Galaţi, adică cum, noi, bucureştenii, n-avem destule talente care să scrie despre astfel de evenimente?! Şi după ce a ascultat şi-a dat seama că de fapt am făcut o alegere foarte-foarte bună şi că am ales un om cu mult talent".

O prietenie întru teatru de aproape 20 de ani

Venit la avanpremieră cu un melon, fix de pe la 1910 (fabricat de un furnizor gălăţean al Curţii Regale), ceas cu lanţ, model Alexandru al II-lea, papion şi costum, Victor Cilincă i-a dăruit lui Vizauer un ban găurit, o monedă de 20 de bani, bătută de monetărie, în 1906, anul Jubileului.

"Mi se pare măgulitor pentru mine să lucrez cu un învingător! Regizorul Vizauer, gălăţean, este proaspătul premiant UNITER, pentru spectacolul „Henric al V-lea”, de Shakespeare. Este al doilea Premiu UNITER smuls de gălăţean în numai câţiva ani. El a montat şi prima mea piesă jucată, la Galaţi, „Polonius” - piesă premiată naţional înainte, apoi tipărită de o editură americană", a povestit Victor, pe scurt, prietenia întru literatură şi teatru care-l leagă de aproape de 20 de ani de regizorul piesei.

Domnica Ţundrea, realizator la Redacţia Teatru din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, a mărturisit că a ascultat de opt ori piesa, fără ca acest lucru să fie reclamat de îndatoririle sale.

Citit 1499 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iulie 2015 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.