(FOTO) Cutia cu minuni muzicale de la Muzeul de Istorie Galaţi

(FOTO) Cutia cu minuni muzicale de la Muzeul de Istorie Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Precizia elveţiană a fabricării mecanismelor de ceas a fost aplicată cu succes, timp de secole, şi în meşteşugul confecţionării de cutii muzicale. O astfel de minune a ingineriei se află şi în patrimoniul Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi. Cutia muzicală cu disc de metal "Mira" este unul dintre cele mai importante obiecte din colecţia "Ştiinţă şi tehnică" a instituţiei gălăţene. Instrumentul muzical a fost fabricat în Elveţia, de firma Mermond Frères, la începutul secolului al XX-lea.

În patrimoniul muzeului a ajuns în anul 2002, atunci când a fost cumpărat de la Giussepina Ecaterina Lupaşcu, o gălăţeancă de origine italiană. Astfel de cutii muzicale cu disc de metal se găseau în perioada dinaintea Primului Război Mondial doar în casele celor mai înstărite familii din oraş.

Medalii obţinute la zece competiţii internaţionale

"Cutia se află în stare bună de conservare şi de funcţionare. Carcasa este din lemn de nuc, capacul prezintă, pe partea exterioară, marchetărie cu model floral, iar, pe partea inferioară, sigla "Mira". Fiind vorba de un instrument muzical de cea mai bună calitate, pe partea interioară a capacului sunt inscripţionate medaliile obţinute de acest model de cutie la competiţiile internaţionale: Londra (1851), Zurich (1883), Anvers (1885), Chicago (1893), Yverdon (1894), Amsterdam (1895), Geneve (1896), Paris (1900), Vevey (1901)", a precizat cercetătorul Valentin Bodea, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Galaţi.

Ingineria muzicii

Cutia "Mira" funcţionează pe baza unui mecanism cu disc de metal perforat, aşezat orizontal. Atunci când discul este rotit, cu ajutorul mecanismului de arc, protuberanţele obţinute prin perforare, antrenate de o roată dinţată, determină vibrarea unor lamele metalice. Cutia are şi un mecanism de reglare a vitezei. În exterior este ataşată o manetă, care, odată învârtită, antrenează complexul mecanism din interior, dând astfel naştere celor mai pure acorduri muzicale. Împreună cu instrumentul muzical, Muzeul de Istorie Galaţi a cumpărat şi cinci discuri originale din metal, înregistrate cu melodiile: Imnul Naţional al Austriei, Stephanie, Tannhauser (compozitor R. Wagner), Rigoletto (compozitor G. Verdi), Freischutz (compozitor K.M. von Weber).

O firmă care a trecut proba timpului

"Firma "Mermond Frères", din Saint-Croix, Elveţia, s-a înfiinţat în anul 1816 şi se ocupa de orologerie şi de cutii muzicale. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, firma a devenit cea mai mare producătoare de cutii muzicale mari, din Elveţia. Nicio altă firmă elveţiană nu a adoptat în producţia sa noutăţi tehnice precum "Mermond Frères".

O astfel de inovaţie o reprezintă şi cutiile muzicale cu cilindri interschimbabili. O etapă importantă în evoluţia firmei a fost cea în care s-au produs cutii muzicale cu discuri.

Inventarea discului metalic perforat a afectat firmele elveţiene, mai puţin însă şi firma "Mermond Frères", care s-a adaptat la noile descoperiri tehnice", a mai explicat Valentin Bodea, pe baza informaţiilor regăsite în volumele Elenei-Ingrid Bahamat.

În ciuda deschiderii către nou, activitatea firmei decade însă, în preajma anului 1914, în contextul noilor descoperiri ale tehnicii. Firma este apreciată, în literatura de specialitate, ca beneficiind de o ingeniozitate aparte. Datorită acestui fapt, obiectele care poartă marca "Mermond Frères" se află în continuare la o cotă ridicată.

"Bunicul" discului de vinil

În secolul al XVI-lea, potrivit lui Valentin Bodea, cele mai simple mecanisme muzicale se aflau în ceasurile elveţiene. Prima cutie muzicală, având tambur cu ştifturi, a fost construită în 1796, de către ceasornicarul Antoine Favre-Salomon din Geneva.

În 1885, Paul Lochmann, la Leipzig, a brevetat discul metalic perforat, ca suport de program pentru cutiile muzicale. Din categoria instrumentelor de muzică mecanică care funcţionau cu discuri de carton sau din metal, amintim: aristonul, simfonionul, polifonul, cutiile muzicale "Stella" şi "Mira".

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi deţine, în colecţia "Ştiinţă şi tehnică", peste 450 de bunuri culturale. Cutia muzicală cu disc metalic Mira a fost exponatul lunii august.

Modele de cutii muzicale expuse la Opera Scala Milano:

Sursa foto: Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi

Citit 3388 ori Ultima modificare Vineri, 18 Septembrie 2015 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.