WEEKEND LA TEATRUL DRAMATIC/ „Îmblânzirea scorpiei” - nebunie mare, domne´!

WEEKEND LA TEATRUL DRAMATIC/ „Îmblânzirea scorpiei” - nebunie mare, domne´!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Astăzi, 19 septembrie, de la ora 19,00, în sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” se va juca celebra comedie shakespireană „Îmblânzirea scorpiei”, o superproducţie, cu o numeroasă distribuţie şi multe gaguri scenice grozave, în montarea unui regizor redutabil, Ion Sapdaru. Regizor ieşean prieten vechi al oraşului nostru, (re)cunoscut şi publicului gălăţean pentru foarte multe piese de teatru de succes montate aici, unde comedia este de calitate, fără vulgarităţi, şi se râde copios!

În distribuţie joacă actori foarte îndrăgiţi, care fac bună echipă: Oana Preda Gheorghe şi Cristian Gheorghe, în rolurile principale (Katarina şi Petruchio), Oana Mogoş, Lucian Pînzaru, Ciprian Braşoveanu, Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Svetlana Friptu, Gheorghe V. Gheorghe, Carmen Albu, Ana Maria Ciucanu, Ion Moldoveanu, Răzvan Clopoţel, Ştefan Forir, Vlad Ajder, Lică Dănilă, George Breabăn, Bogdan Culeaşcă, Virgil Tăbuş, Elena Scaleţchi, Irina Bozianu, Ion Anghel. Cu trimiteri (nu prin schimbarea textului, păstrat cu sfinţenie, ci prin scenografie, cu o maşină – reală! – din anii ´60 şi costume moderne) la epoci cu morală asemănătoare, cu travestiuri neaşteptate (Petruchio apare, de pildă, în rochie de mireasă!) şi cu un cor antic parodiat printr-o echipă de slujitori foarte haioasă a vânătorului de zestre cu orice preţ, Petruchio.

Duminică: Singura dramă semnată de Caragiale

Duminică, 20 septembrie, de la 19,00, în sala mare a Teatrului Dramatic, vom putea vedea o dramă realistă, impregnată de tensiune şi cu o intrigă aproape… hitchcockiană: piesa „Năpasta”. Este singura dramă scrisă de Ion Luca Caragiale, recunoscut tocmai pentru comediile sale. O piesă profundă, al unui autor învăţat la şcoală, deci cu atât mai mult, merită văzută.

Direcţia de scenă aparţine regizorului ieşean Adi Carauleanu. În distribuţie, Lucian Pînzaru, Florin Toma, Vlad Vasiliu şi Tamara Constantinescu, care joacă realist. Întotdeauna un rol de compoziţie pentru mari actor, Ion nebunul este jucat acum cu patimă de actorul Vlad Vasiliu.

Poate o să fiţi şi mai atenţi la montare, cunoscând şi cât „sânge” a curs pentru paternitatea ei… Căci piesa a constituit şi prilejul unui atac mizerabil în presa vremii, autorul fiind acuzat de plagiat: ar fi furat subiectul după un dramaturg maghiar şi, atunci când Caragiale a cercetat, dovedind că acel dramaturg nici nu a existat vreodată, s-a făcut trimitere la Tolstoi. Deşi Caragiale a câştigat procesul, avocat fiind Delavrancea, nu i s-a dat satisfacţia materială cuvenită, umoristul autoexilându-se, scârbit, la Berlin…

Citit 1174 ori Ultima modificare Vineri, 18 Septembrie 2015 14:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.