FESTIVALUL NAŢIONAL DE COMEDIE 2015/ Miercuri, teatru tânăr, de la Petroşani

FESTIVALUL NAŢIONAL DE COMEDIE 2015/ Miercuri, teatru tânăr, de la Petroşani
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Miercuri, 14 octombrie, de la ora 17,00, Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” ne va prilejui o întâlnire cu dramaturgia tânără: spectacolul „Gunoierul” de Mimi Brănescu, cu trupa Teatrului „I. D. Sîrbu” Petroşani. Regia este semnată de Sebastian Lupu, actor de teatru şi film (a jucat de pildă în „Despre oameni şi melci”). Scenografia îi aparţine artistei Vioara Bara, care a obţinut deja, în Festivalul de Comedie de la Galaţi, Premiul pentru cea mai bună scenografie (pentru „Cerere în căsătorie”, de Cehov, montată de Felix Alexa la noi; cu aceeaşi realizare de marcă fiind nominalizată anul acesta la Premiul UNITER). Din distribuţie fac parte: Nicoleta Bolcă, Nicolae Vicol, Manole Popescu, Alexandru Cazan.

Mimi Brănescu este primul dramaturg român care a primit Premiul Ambasadei Irlandei la Bucureşti pentru dramaturgie, deschizând seria acestor premii anuale.

Actor de teatru şi televiziune, Brănescu scrie şi dramaturgie de succes, scriind şi scenarii pentru televiziune şi de film. Teatrul Act i-a jucat trei spectacole: „Flori, fete, filme sau băieţi“, „Dumnezeul de a doua zi“ şi „Acasă la tata“, regizate de Vlad Massaci, Claudiu Goga şi Alexandru Dabija, cu mari actori.

Simbolic, subiectul piesei se leagă de abilitatea unui gunoier de a descoperi secrete, ca un detectiv, analizând gunoaie.

Seara, Sebastian în letonă!

La ora 19,00, în Sala mare a teatrului, vom avea o surpriză: trupa Teatris-Studija Jorik din Rezekne (Letonia). Spectacolul, invitat în afara selecţiei oficiale, este şi el o surpriză, nefiind leton, ci „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, cu traducere în română (proiecţie). Regizorul este Ion Sapdaru, prieten vechi al Galaţiului, unde a avut multe montări de mare succes. Spadaru este şi actor, cu apariţii în filme româneşti de Cannes, filme de televiziune, chiar şi într-un film la Hollywood, regizor la Iaşi, dar şi pentru scene din ţară, de altfel şi dramaturg, una dintre piesele sale, „Natură moartă cu nepot obez” a primit Premiul UNITER pentru ce mai bună piesă a anului.

Citit 1270 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2015 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.