29 iunie - Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

29 iunie - Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Luni, 29 iunie, atât Biserica Ortodoxă, cât şi cea Romano-Catolică îi prăznuiesc pe Sfinţii  Apostolii Petru şi Pavel.  Petru - om simplu, pescar,   Pavel - în tinereţe, învăţat fariseu din Ierusalimul primului veac apostolic.

Apostolul Petru

Sfintele evanghelii ne relatează că  Sfântul Apostol  Petru este  pescarul din Betsaida şi fratele Apostolului Andrei - „Cel întâi chemat la Domnul”. Cei doi sunt primii ucenicii care au răspuns fără şovăire Mântuitorului, la îndemnul de a deveni „pescari de oameni”.  Petru era cel mai înaintat ca vârstă dintre ucenici, era stăruitor în credinţă, dar avea şi slăbiciuni.

Trei sunt momentele de îndoială în inima lui Petru. După Înviere, Mântuitorul îşi încearcă ucenicul: „Mă iubeşti, Petre!”.  „Doamne, Tu le ştii pe toate; Tu ştii că te iubesc”, răspunde Petru.  „Întreita întrebare şi mărturisire semnifică reabilitarea lui Petru, după întreita sa lepădare de Iisus”, consemnează, în Biblia comentată, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania.

După Cincizecime,   Petru - asemeni celorlalţi ucenici – porneşte în lume să propovăduiască Scriptura. În condiţii neprielnice creştinismului, el străbate drumurile grele din Iudeea, Antiohia, Pont, Galata,  Capadocia şi Bitinia, ajungând până la Roma, unde este  răstignit cu capul în jos... În Noul Testament are două „scrisori soborniceşti”.

Saul - înviind pe drumul Damascului

Sfântul Pavel are o viaţă şi o biografie aparte, fascinantă. S-a născut în Tarsul Ciliciei, în jurul anului 7, într-o familie de evrei credincioşi, pe nume Saul. A crescut în mediul culturii elenistice. Îşi face studiile la Ierusalim, cu marele învăţat Gamaliel, la Şcoala rabinică fariseică.

Surse creştine ne spun că Saul se număra între cei care păzeau hainele ucigaşilor Sfântului Arhidiacon Ştefan. Cu mult zel, Saul porneşte înspre Damasc - unde îşi propusese să pedepsească o comunitate de creştini. Dar, minune! În drum spre Damasc (anul 32), Saul învie în Hristos. Se retrage şi după trei ani se  botează cu numele de  Pavel.

Din acest moment şi până în anul 67 a străbătut, în condiţiile rudimentare de călătorie pentru noi astăzi,  mii de kilometri la pas sau pe apă. A făcut trei călătorii misionare şi a fost adeseori ţinta nedreptăţilor. Vă închipuiţi, era văzut de iudeii neconvertiţi ca un trădător!

Cercetări recente vorbesc despre o  a patra călătorie misionară, dar ce trebuie reţinut este că acest Apostol, după convertire, nu a dat semne de slăbiciune, chiar dacă adeseori a  fost prigonit. 

„Apostolul Neamurilor” a dus Cuvântul Evangheliei în Asia Mică, teritoriul Turciei de astăzi, în Spania, Bitinia şi Italia. De la Apostolul Pavel (Coloseni 3,11), noi - românii - ştim că Apostolul Andrei a propovăduit Evanghelia la sciţi - populaţie de origine iraniană  care s-a aşezat la Dunărea de Jos prin veacurile VII-VI înainte de Hristos şi care a fost asimilată de autohtoni.

Apostolul Pavel a predicat, în special, păgânilor, de aceea a rămas în Biserică drept „Apostolul Neamurilor”. Fericitul Augustin nota despre Apostolul Pavel că  „din lup a devenit miel, din persecutor înfocat un vestitor neobosit al Evangheliei şi un apărător al popoarelor”.

Cei doi Apostoli, Petru şi Pavel, au  trecut la cele veşnice ca martiri în 29 iunie, în vremea împăratului (nebun, dar nu în Hristos!) Nero, posibil, în anul 67.

Nu uitaţi să le citiţi epistolele, dar mai ales să-i urmaţi în credinţă.

Tuturor celor ce îi au ca ocrotitori le spunem Mulţi ani cu bine!

Hram la Biserica „Sfinţii Apostoli”

Astăzi, 29 iunie, comunitatea de la Dunărea de Jos îi prăznuieşte pe  Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar creştinii se vor întâlni în rugăciune. Este hram la biserica gălăţeană „Sfinţii Apostoli”, situată în Port (în apropierea Liceului de Marină), acolo unde părintele paroh Nelu Gheorghiţă ne aşteaptă la Sfânta Liturghie.

Citit 840 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.