O gură de aer pentru edituri

O gură de aer pentru edituri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii s-au bucurat de oferta variată de carte la preţ redus a Festivalului „Axis Libri” * Reprezentanţii editurilor, mulţumiţi de felul în care a fost organizat şi receptat evenimentul * Se doreşte o a doua ediţie! *

În vreme de criză, chiar şi oamenii care obişnuiesc să mai deschidă o carte se îndură greu să intre prin librării. Ca urmare, ideea de a aduce cartea în calea trecătorilor ieşiţi la o plimbare este mai mult decât inspirată.

Cu mic cu mare, gălăţenii care ieşiseră ieri la plimbare în zona P-urilor (drumul spre elice) au avut ocazia să viziteze standurile a peste 70 de edituri, venite din toată ţara, cu peste 3000 de titluri şi tone de cărţi. Au răsfoit, au întrebat de preţ, au fost încântaţi de reducerile oferite şi chiar au cumpărat.

Mai rar ai ocazia în ziua de astăzi să vezi atâta lume ducând câte o carte sau chiar un teanc în mâini, ca pe ofrande… Odată ajuns printre căsuţele „cu poveşti” din diferite domenii, nu te mai înduri să pleci. O baie de idei, de frumos, de lucruri  misterioase care abia aşteaptă să ţi se dezvăluie, odată ce ai deschis un volum sau altul. 

Plăteşti două, cumperi trei

S-o cumpăr pe aceasta? Sau pe cealaltă? Uite şi pe-asta e musai s-o  citesc. Editurile s-au gândit şi la astfel de situaţii. Cititorii înrăiţi pot cumpăra trei cărţi şi plătesc numai două, la Editura „Humanitas”. Aşa oferte mai rar!

Dacă nu-ţi dă mâna nici aşa, te poţi bucura de reducerile oferite la titlurile scoase anul trecut sau acum doi ani. Poţi găsi ceva interesant la coşurile de cărţi care se vând cu 3 sau 5 lei. E imposibil să pleci cu mâna goală, chiar şi dacă portofelul nu-ţi e prea bine „utilat”.

Evenimentul – o reuşită

Reprezentanţii editurilor ne-au declarat în totalitate că târgul organizat de gălăţeni e o reuşită. „Locul pentru târg e foarte bine ales. E un vad bun. Oamenii vin să ia o gură de aer şi trec pe la standuri. Cumpără, atraşi de reduceri. Noi vindem apariţiile de anul trecut chiar şi cu 50 la sută discount. Cele de anul acesta cu 10 la sută. Avem şi ultimele cărţi apărute, prezentate la BookFest”, declară Bogdan Hrib, de la „Tritonic”, editură care are ca moto „Cititul nu dăunează sănătăţii”.

„Criza se simte acut în librării. Vânzările au scăzut drastic. Primul lucru la care renunţă omul pe vreme de criză este cultura. Faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă, vânzările sunt sub 20 la sută. E bine că autorităţile gălăţene au hotărât să investească în cultură pe asemenea vremuri. Pentru noi, editurile, asemenea târguri sunt ca o gură de aer. Ne-ar plăcea să venim chiar mai des. De două ori pe an”, spune Sorin Chislitschi, reprezentantul de la „All”.

Vânzări mai bune ca la BookFest

La unele standuri chiar şi după primele două zile s-a înregistrat destul profit. Gălăţenii par să fie totuşi interesaţi de carte. „Nu ştiu care va fi balanţa la sfârşit, dar duminică am vândut mai bine decât în orice zi la BookFest. E o tradiţie care merită păstrată” ne spune directorul executiv de la Coresi, Marian Poenaru. 

Cartea - de la cea de toate zilele, la obiect de lux 

Cu coperte colorate, cartonate, scrise cu auriu, sclipici, poze incitante, hârtie de cea mai bună calitate, condiţii grafice excelente, autori celebri, cărţile de pe tarabe îţi fură sufletul şi ţi-l vând scump. Cu toată reducerea, la unele volume ţi se taie respiraţia când vezi preţul. Mai ales la ofertele pentru copii.

Cu 4 lei de la Coresi poţi să cumperi o carte de colorat minune – doar înmoi pensula în apă, întinzi pe imagine şi aceasta se colorează ca într-o vrajă. Nimic mai tentant pentru un părinte de copil. Nu se murdăreşte cu acuarele şi nu rişti să-ţi zugrăvească şi pereţii, hainele sau alte lucruri…

La un alt stand, descoperi alte oferte care-ţi fac cu ochiul: cărţi interactive care au incluse şi câteva foi cu puzzle-uri,  nu numai poveşti. O bulină roşie sau galbenă te anunţă de reduceri spectaculoase: 50-60 la sută. Te hotărăşti să cumperi, spunându-ţi că trebuie să fie ieftin ca braga. Când colo, nu scapi fără 40 de lei în cel mai bun caz.

Seria enciclopediilor pentru copii ajunge la aproape 100 de lei bucata cu tot cu reducere. Sunt frumos ilustrate, dezvăluie lucruri pe care orice copil ar dori şi-ar trebui să le ştie. Încerci să alegi măcar una dintre cele şapte-opt domenii, dar e greu. În cultură merită să investeşti, într-adevăr. Şi totuşi…

„Ar trebui făcut înainte de vacanţă”

Printre cititorii mai mari, descoperi şi copiii care abia desluşesc literele. Sunt puţini, dar buni. Abia şi-au primit cărţuliile şi le-au deschis în mijlocul drumului să le răsfoiască, plini de curiozitate.  E plăcut să-i urmăreşti cum le sticlesc ochişorii la vederea minunilor din paginile colorate.

Cam puţini elevi la târgul de cărţi. Au o scuză, e adevărat, sunt în vacanţă. De aceea, profesorul Corneliu Goldu, pe care l-am găsit printre vizitatori, crede că ar trebui aleasă o perioadă înainte de vacanţă.

„De ce să nu-l organizăm chiar pe 15 iunie? E şi ziua lui Eminescu, dar târgul ar fi un cadru excelent pentru premierea elevilor merituoşi. Editurile ar putea să le ofere acestora cărţi şi nu le-ar da oricui, ci celor mai merituoşi.”

De 50 ani nu s-a mai organizat un târg de carte

Iniţiativa Bibliotecii „V.A. Urechia” (ideea a aparţinut directorului Ilie Zanfir) şi a autorităţilor locale de a investi chiar şi pe vreme de criză în organizarea unui astfel de eveniment este mai mult decât lăudabilă. În primul rând s-a putut vedea cu ochiul liber că şi cititorii şi editorii au fost mulţumiţi.

E lăudabil, în primul rând şi pentru că Galaţiului i-a lipsit acest aspect din peisaj cam vreme de 50 de ani. Atât s-a scurs de la ultimul târg de carte făcut la malul Dunării.

Cum toţi reprezentanţii autorităţilor locale (prefect, primar, viceprimar, preşedintele CJ) au fost prezenţi la deschiderea Festivalului de Carte, ne aşteptăm ca manifestarea să se bucure în continuare de sprijinul lor şi să devină tradiţie. Prima ediţie este deja o reuşită.

Gabriel Liiceanu vine, astăzi, la Galaţi

Pe lângă târgul de carte, organizatorii festivalului „Axis Libri”  (Primăria, Consiliul Judeţului, Universitatea „Dunărea de Jos”, Asociaţia Naţională da Difuzorilor şi Editorilor – Patronatul Cărţii, Editurile Eikon şi Accente Noi, Biblioteca „Urechia”) au realizat o serie de manifestări conexe, concursuri literare şi lansări de carte, recitaluri de poezie susţinute de actorii Teatrului Dramatic, a cântat fanfara Centrului Cultural.

Astăzi, 29 iunie,  începând cu ora 10.30 va avea loc „Atelierul de creaţie Speranţa Miron – recital de poezie în lectura poetelor Speranţa Miron, Elena Tudose şi Liliana Maxim.

La ora 11.00  a fost programată o întâlnire cu Vasile Andru şi cărţile sale, iar la 11.30 acelaşi autor va prezenta volumul lui Mihail Gălăţanu – „Despre artă, nebunie şi misticism”.

La 12.00 are loc prezentarea editurilor Timpul, Cronica şi a revistelor „Convorbiri literare”, „Poezia” şi „Cronica”. Totodată, va fi lansat volumul lui Valeriu Stancu – „Triunghiuri cu pupila albastră”, în prezenţa autorului şi a lui Cassian Maria Spiridon.

Merită să nu rataţi nici ora 13.00, când Theodor Parapiru va aduce publicului oferta editurii „Senior” – unde au publicat şi o serie de scriitori gălăţeni.

La ora 13.30 vor începe prezentările Editurii Libra: lansări de carte („Modernităţi. Studii de antropologie culturală” de Radu Voinescu, „Şi atunci ar fi trebuit să vorbesc” de Dan Anghelescu), proiecţii multimedia din enciclopediil multimedia care prezintă viaţa şi opera lui Eminescu, (cu  versuri în română, franceză, spaniolă, italiană, rusă) şi opera lui Anton Pann. Editura „Antares” va prezenta o serie de scriitori gălăţeni la ora 15.00.

Evenimentul cel mai de seamă a zilei este venirea lui Gabriel Liiceanu la Galaţi.  La Librăria „Humanitas” între 15.30 –16.30, se va desfăşura o întâlnire cu cititorii şi o sesiune de autografe, iar la ora 17.00, la sediul Bibliotecii „V.A. Urechia” se va lansa volumul „Scrisori către fiul meu”.

Citit 920 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.