Galaţiul - prea mic pentru concerte mari

Galaţiul - prea mic pentru concerte mari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spectacolele de amploare ne ocolesc pentru că nu ar încăpea la o reprezentaţie decât maxim 300 de spectatori * Biletul ar fi prea scump în aceste condiţii, aşa că marile evenimente lipsesc *

În acest moment, Galaţiul nu are o sală de spectacole cu o capacitate mai mare de 300 de locuri, acesta fiind de altfel şi unul dintre motivele pentru care spectacolele mari ne ocolesc în mod constant.

Practic, pentru a-şi acoperi cheltuielile, marile companii de spectacole din România şi din străinătate ar avea nevoie ori de o sală cu o capacitate mare pentru a aduna cât mai mulţi spectatori la o reprezentaţie, ori de un preţ foarte mare la bilete. Cum cea de-a doua variantă ar însemna un „atentat” la buzunarul multora dintre gălăţeni, rămâne ca doar capacitatea sporită a sălilor să mai aducă în oraşul nostru vreun concert extraordinar sau vreo reprezentaţie teatrală de excepţie.

Maxim 300 de locuri

Însă, din păcate, în acest moment, stăm foarte prost la acest capitol. Sala Teatrului Dramatic „Fani Tardini” rămâne una cochetă, destul de bine pusă la punct, însă nu are decât o capacitate de 300 de locuri. Ceea ce înseamnă că, la un preţ de 30 de lei biletul, în caz că sala s-ar umple, un organizator de spectacole ar trebui să îşi acopere cheltuielile cu 9.000 de lei. Şi, cum numele mari costă, iar cheltuielile sunt destul de mari pentru un spectacol de amploare, ar fi greu de crezut că cineva ar mai reuşi să mai scoată şi profit.

Acelaşi lucru e valabil şi pentru sala Teatrului Muzical „Nae Leonard”, tot cu o capacitate de 300 de locuri. Sala e în regulă, condiţiile de desfăşurare a spectacolelor sunt dintre cele mai bune, însă o reprezentaţie de amploare nu ar reuşi să facă şi profit dacă s-ar hotărî să folosească acest spaţiu.

Doar puţin peste 300 de locuri are şi sala Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi, astfel că rămâne aceeaşi problemă, a rentabilităţii concertelor de amploare.

Sala de la „Sindicate” e în renovare

Singura sală cu o capacitate sporită este Casa de Cultură a Sindicatelor, care putea găzdui în jur de 750 de spectatori înainte de a intra în modernizări. Din păcate, aceasta este închisă. Dar se lucrează la ea.

Potrivit conducerii instituţiei, cel mai devreme în toamnă va fi dată în folosinţă, astfel că nici ea nu are cum să găzduiască vara asta vreun spectacol „mare”. În plus, se pare că montarea unor fotolii ceva mai mari va reduce capacitatea acestei săli la aproximativ 500 de locuri. Ce efect va avea acest lucru asupra reprezentaţiilor de amploare, rămâne de văzut.

Nimic pentru spectacole cu adevărat mari

Peste 1.000 de locuri nu oferă nicio sală în Galaţi. Acesta este şi motivul pentru care concerte muzicale ale unor trupe de renume internaţional nu sunt posibile.

Cel mai cunoscut artist internaţional care a concertat la Galaţi în ultimii ani este Goran Bregovici, acest lucru întâmplându-se în urmă cu doi ani. Iar locaţia aleasă de organizatori a fost Patinoarul. E drept, acest loc are o capacitate de aproximativ 3.000 de locuri, însă acustica e o adevărată bătaie de joc la adresa plătitorilor de bilet.

Tot la Patinoar a concertat şi Ştefan Bănică Junior, iar concertul a pătimit din acelaşi motiv al acusticii imposibile.

Sigur, sala nu a fost construită pentru aşa ceva. Până când sala de la Casa de Cultură a Sindicatelor va fi renovată, în lipsa Sălii Sporturilor, care e o ruină, şi fără nici un semn că autorităţilor le-ar trece prin cap să „doteze” Galaţiul cu ceva mai de soi, nu ne rămâne decât să tot aşteptăm mari concerte la Galaţi.

Stadionul "Dunărea", o variantă pentru concertele în aer liber

Nici pentru concertele în aer liber lucrurile nu stau foarte bine. Singurul loc îngrădit care ar putea oferi condiţii organizării unui concert de amploare este Stadionul "Dunărea". Dacă scena ar fi amplasată în faţa tribunei principale, concertul ar putea beneficia de mai bine de zece mii de spectatori.

Comentarii foto:

1 - Vremurile în care actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică şi Radu Beligan umpleau săli la Galaţi par apuse

2 –Sala Sporturilor a rămas doar o fantomă

3 – Şantierul din casa de Cultură a Sindicatelor

Citit 981 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.