Volum de excepţie, semnat de părintele EUGEN DRĂGOI

Volum de excepţie, semnat de părintele EUGEN DRĂGOI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

„O carte pe cât de necesară, pe atât de înnoitoare”, aşa caracterizează academicianul Răzvan Teodorescu volumul intitulat "Mărturii din viaţa bisericească în Ţinutul Tecuciului de la începuturi până la anul 1800", apărut sub semnătura părintelui Eugen Drăgoi, la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Lansarea cărţii a avut loc la Biserica "Înălţarea Domnului", săptămâna trecută, iar evenimentul s-a bucurat de participarea Înaltpreasfinţiei Sale, Părintele Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Lucrarea masivă, de aproape 500 de pagini, este rodul unei cercetări temeinice a autorului şi vine în întâmpinarea nevoii noastre de cunoaştere şi înţelegere a istoriei spiritualităţii (şi a istoriei, în general) din zona Tecuciului. Cititorul va descoperi că a făcut obiectul cercetării nu doar spaţiul actualului oraş, ci şi zona din jur, coborând uneori până la Piscu şi urcând până la Brăhăşeşti sau ajungând până în Bacău şi Vrancea. Bogată în informaţie verificată, cu o bibliografie impresionantă, lucrarea conţine detalii legate de viaţa spirituală din arealul studiat, încă din preistorie şi perioada antică şi până la începutul secolului al XIX-lea.

Citind, veţi afla cu siguranţă mai multe despre biserici care s-au pierdut în uitare şi al căror nume a fost readus în actualitate doar de cercetarea ştiinţifică. Veţi învăţa multe, însă, şi despre lăcaşuri de rugăciune care au fost reînfiinţate după 1990, cum este, spre exemplu, Mănăstirea Buciumeni.

„Aş dori ca acest volum să fie receptat ca o vie recunoştinţă pentru toţi cei care până în veacul al XIX-lea au ctitorit istoria creştină în sud-estul Moldovei şi ca un lung pomelnic adăugat rugăciunii pe care o îndreptăm către Milostivul Dumnezeu să-i scrie în Cartea Vieţii şi să ne dăruiască şi nouă forţa credinţei şi conştiinţa că aparţinem unui neam care nu-şi uită înaintaşii şi finalitatea sa creştină”, scrie părintele Eugen Drăgoi, în prefaţă.

Despre autorul cărţii, părintele Ionel Necula scrie că este „unul dintre cei mai harnici mărturisitori din lumea clericală actuală”.

Citit 2789 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Decembrie 2015 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.