CRONICĂ DE CENACLU/ Ancorat în mrejele realităţii

CRONICĂ DE CENACLU/ Ancorat în mrejele realităţii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vinerea trecută, Ioan Gh. Tofan ne-a citit un nou capitol, intitulat Internii (I), din romanul său, aflat în lucru, "Pe malul de lut al fluviului".

Ion Avram e de părere că autorul urmează aceeaşi linie cu care ne-a obişnuit, cu observaţia că textul este mai curat şi mai cursiv. Anumite pasaje capătă valoare documentară, datorită aprofundării informaţiei istorice.

Victor Cilincă remarcă aerul de jurnal pe care-l emană textul şi crede că autorul ar trebui să intervină, pe alocuri, ca martor ocular. Ceea ce apreciază în mod special este faptul că autorul ne propune o lume despre care nu prea s-a scris.

Stela Iorga vede un plus de aglutinare în proza domnului Tofan şi e de părere că este cazul ca acesta să-şi lămurească o problemă auctorială. Ea identifică două stiluri, cel confesiv şi cel descriptiv, care nu se întrepătrund armonios în text.

În viziunea Ioanei Andrada Tudorie, textul este puţin anacronic, atmosfera epocii prezentate nefiind bine dezvoltată.

Laurenţiu Pascal spune că autorul încă se află în căutarea unui stil propriu.

Andrei Velea crede că autorul ratează literatura, tocmai prin faptul că este prea fidel realităţii, nereuşind să se detaşeze de fluxul memoriei.

În flash-ul literar de săptămâna trecută, Cristina Dobreanu ne-a prezentat cartea "Jurnal cu Petre Ţuţea", de Radu Preda. Volumul a fost scris pe vremea când Radu Preda avea numai 18 ani şi prezintă relaţia ucenic-maestru, prin intermediul conceptului de "învăţare prin învecinare". Impresionant este felul în care a reuşit Radu Preda să recepteze o personalitate atât de complexă la o vârstă atât de fragedă.

Astăzi, începând cu orele 18.00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", citeşte Mădălina Bejan, iar Liviu Iulian Cocei ne va surprinde cu un nou flash literar.

Citit 917 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Decembrie 2015 15:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.