"PRELUDIU LA ANIVERSAREA CENTENARULUI MARII UNIRI: 1918-2018" *

"PRELUDIU LA ANIVERSAREA CENTENARULUI MARII UNIRI: 1918-2018" *
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Aniversarea Centenarului Marii Uniri din 1918 potenţează întreaga spiritualitate românească de dincoace şi de dincolo de fruntariile României - specialişti, oameni de cultură, instituţii, organizaţii, societăţi – să-şi aducă prinosul de gândire, spirit şi recunoştinţă pentru toţi cei care au contribuit la împlinirea marii cauze a tuturor românilor, unitatea naţională. Cel dintâi care şi-a pus profesionalismul şi devotamentul în marcarea acestui moment istoric este Prof. Univ. Dr. Doc. Constantin Gh. Marinescu, un adevărat patriarh al patriotismului românesc dovedit şi prin scrisul său de peste 50 de ani.

Lucrarea profesorului Marinescu, apărută sub egida unor prestigioase instituţii academice şi de cultură: Universitatea „Apollonia”- Institutul de Cercetări „Acad. Ion Haulică”, Liga Culturală Română-Departamentul Moldova, Academia Oamenilor de ştiinţă-Filiala Iaşi, Academia de ştiinţe a Republicii Moldova, Chişinău, şi Academia Balcanică Internaţională de ştiinţă, Cultură Liberă şi Dezvoltare Durabilă, Sofia, aduce în faţa specialistului şi a cititorului pasionat de istorie, a fiecăruia dintre noi „momente cruciale din lupta românilor pentru independenţă şi unitate naţională”, care se constituie într-un adevărat suport pentru reconsiderarea conştiinţei noastre de neam şi ţară, pentru manifestarea sentimentului patriotic românesc.

Acad. Victor Crăciun, preşedintele Ligii Culturale Române, consideră că „Preludiu…” este cu adevărat „cartea de temelie necesară în pregătirea Centenarului din 2018, pentru că autorul ei, cu aceeaşi neostoită rigoare ştiinţifică şi meticulozitate cu care ne-a obişnuit, reiterează paşii ce au premers măreţului act de la 1 Decembrie 1918”, iar Prof. Univ. Dr. Constantin Frosin, membru al Academiei Europene, al Academiei de ştiinţe a Rusiei, notează în Prefaţă că „Trăsătura definitorie a lucrării este aceea că se caracterizează prin analiza aprofundată a fenomenelor şi proceselor istorice în lumina relaţiei indisolubile dintre naţional şi internaţional, dintre naţional şi universal.”

De fapt, cartea profesorului Marinescu este o istorie a luptei purtate de poporul român pentru realizarea unităţii şi independenţei naţional-statale, de la „domnitorii de sine stătători” la strigătul celor 40.000 de români adunaţi în mai 1848 pe Câmpia Blajului, „Noi vrem să ne unim cu ţara”, la „Dorinţele Partidei Naţionale din Moldova” de a înfăptui „cheia de boltă” a edificiului naţional, Unirea, la entuziasmul declanşat de discursul lui Mihail Kogălniceanu în Adunarea Deputaţilor din 9 Mai 1877, când a declarat „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. În acest sens, iau fiinţă organizaţii şi societăţi ştiinţifice, literare, culturale, patriotice. Autorul pune în evidenţă contribuţia Societăţii „Carpaţi”, drept „promotor al mişcării unioniste”, Ligii Culturale „în susţinerea mişcării memorandiste a românilor din Transilvania”, rolul regelui Carol I în apărarea şi eliberarea memorandiştilor, exprimând „reacţia fermă a românilor din vechiul regat împotriva măsurilor represive, antiromâneşti şi antimemorandiste”. Poporul a înţeles atunci mesajul ilustrei generaţii paşoptiste, care îşi făcuse un ţel din formarea opiniei publice pentru constituirea unei „Dacii Mari”.

La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui următor mişcarea naţională capătă noi dimensiuni culturale, politice şi de conştiinţă. Cursurile iniţiate de Nicolae Iorga la Vălenii de Munte, Liga „Deşteptarea”, intensificarea activităţii diplomatice în capitalele europene şi în Statele Unite ale Americii contribuie la dezvoltarea conştiinţei naţionale, stimulează solidaritatea opiniei publice europene şi americane pentru cauza românească. Ultimele capitole ale volumului sunt afectate de profesorul Marinescu eroismului armatei române în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din anul 1917, ecoului internaţional al acestuia, rolului diplomaţiei României în susţinerea intereselor naţionale la Conferinţa de Pace de la Paris.

Volumul Preludiu la aniversarea Centenarului Marii Uniri: 1918-2018 este o confirmare peste timp a spuselor celui care a fost unul dintre făuritorii actului istoric din 1918, Ion I. C. Brăteanu: „Unirea din 1918 se întemeiază pe fiinţa însăşi a neamului românesc, care, de aproape două mii de ani, în mijlocul tuturor vitregiilor vremii, a ştiut să-şi păstreze neatins caracterul de conştiinţă naţională…Ea e voită de nevoile neamului românesc, care nu poate trăi despărţit şi care, numai prin unirea laolaltă a fiilor lui, îşi poate îndeplini, cu folos pentru omenire şi cu strălucire pentru el, misiunea civilizatoare în această parte a lumii”.

Meritele prof. Constantin Gh. Marinescu în elaborarea acestei lucrări sunt incontestabile. Lucrarea este un semnal dat autorităţilor, instituţiilor publice, specialiştilor, organizaţiilor şi societăţilor ştiinţifice, culturale, politice de a declanşa încă din acest an programe editoriale, manifestări de amploare şi acţiuni adecvate pentru conştientizarea semnificaţiei istorice a momentului aniversat în 2018, poate chiar un imbold în redesăvârşirea unităţii noastre naţionale. Constatăm cu bucurie că lucrarea excelează prin rigoare ştiinţifică, printr-o documentare aprofundată efectuată în arhive, prin consultarea unui număr impresionant de studii de specialitate, articole, reviste, ziare ale vremii etc., prin stilul cald, cursiv, ademenitor.

Nu mai puţin important, dimpotrivă, este fişierul bibliografic al cărţilor publicate de-a lungul timpului de prof. Marinescu, ceea ce-l recomandă a fi un adevărat exeget al istoriei neamului său. Semnificativă este caracterizarea pe care i-o face Acad. Constantin Ciopraga: „Personalitate multivalentă, în permanentă combustie intelectuală, domnul profesor Constantin Gh. Marinescu a îmbinat exemplar activitatea didactică, universitară, cu cea creatoare, literară şi cultural-ştiinţifică”.

Apariţia cărţii Prof. Univ. Dr. Doc. Constantin Gh. Marinescu este, fără îndoială, un eveniment editorial cu reverberaţii în istoria şi cultura românească din următorilor ani.

* Prof. Univ. Dr. Doc. Constantin Gh. Marinescu, Preludiu la aniversarea centenarului Marii Uniri: 1918-2018, Editura Danaster, Iaşi, 2015

Citit 1681 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Ianuarie 2016 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.