Exponatul lunii, la Casa Cuza/ Evantaiul - un accesoriu al eleganţei feminine

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" derulează şi în acest an, în cadrul proiectului de valorificare a patrimoniului cultural naţional, proiectul "Exponatul lunii", care vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din colecţiile instituţiei. În luna martie, vizitatorii pot admira la Muzeul "Casa Cuza Vodă", secţie a Muzeului de Istorie, exponatul "Un evantai - accesoriu al eleganţei feminine".

A doua jumătate a secolului al XIX-lea a orientat moda vestimentară din spaţiul românesc spre influenţa Europei Occidentale. În epocă, o doamnă elegantă trebuie să aibă toalete pentru toate ocaziile, pentru toate orele zilei şi pentru toate anotimpurile. Pălăria, mănuşile şi umbreluţa erau indispensabile la părăsirea casei, iar evantaiul, mănuşile lungi, punga cu "necessaire"-ul de seară erau obligatorii la baluri şi la spectacole.

Accesoriu special al eleganţei, evantaiul a avut o evoluţie în pas cu moda vestimentară. Fixe sau pliabile, din materiale variate, evantaiele au sensibilizat prin frumuseţea şi expresivitatea modelelor, precum şi prin limbajul non-verbal pe care-l transmitea maniera purtării lor. Delicatul accesoriu vestimentar rămâne un reper emblematic pentru modă, pentru eleganţă în acceptarea ei feminină de ieri, uneori de azi şi poate că şi de mâine.

Evantaiul expus, realizat de un atelier occidental, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, este pliabil şi se deschide în formă de semicerc. Este alcătuit din 16 lamele şi o foaie. Lamelele sunt din sidef, iar foaia este din dantelă de culoare alb-crem şi două medalioane ovale, dispuse simetric, din mătase pictată policrom. Prezintă urme de uzură funcţională. Evantaiul provine de la familia Negri.        

Citit 973 ori Ultima modificare Vineri, 04 Martie 2016 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.