Lansare de carte la Casa Cuza/ "Spiritul Canakkale va rămâne veşnic viu"

Lansare de carte la Casa Cuza/ "Spiritul Canakkale va rămâne veşnic viu"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vineri, la Casa "Cuza Vodă", a avut loc lansarea volumului „Spiritul Canakkale va rămâne veşnic viu”, de Gulten Abdula - Nazare, preşedinta filialei gălăţene a Uniunii Democrate Turce (UDT) din România.

La eveniment a participat şi Ali Bozcalîşkan, Consul General al Republicii Turcia la Constanţa, care a susţinut un discurs emoţionant despre luptele sângeroase cunoscute sub numele de „Campania de la Gallipoli”, dar şi despre importanţa păcii în vieţile noastre.

Cartea este, în primul rând, o pledoarie pentru pace şi demnitate, reamintind de norocul unei naţiuni de a-l avea pe Mustafa Kemal la momentul potrivit.

Bătălia de la Gallipoli a avut loc în peninsula cu acelaşi nume din Turcia, din aprilie şi până în decembrie 1915, în vremea Primului Război Mondial. O uniune militară între Imperiul Britanic şi Franţa a încercat atunci cucerirea capitalei Imperiului Otoman, Istanbul, şi securizarea unei rute maritime, vitală pentru menţinerea Rusiei în război. Pierderile au fost mari, iar otomanii nu erau atât de slabi pe cum fuseseră informaţi aliaţii. Aproape un an a durat asediul, până când forţele aliate au acceptat că nu pot câştiga şi s-au retras.

Cartea scrisă de Gulten Abdula - Nazare a fost lansată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încheierea bătăliei de la Gallipoli, în care şi-au pierdut viaţa un sfert de milion de soldaţi. 

Citit 926 ori Ultima modificare Duminică, 20 Martie 2016 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.