Luni - «Cartea aurului», de Galia Maria Gruder, împreună cu «Viaţa liberă»

Luni - «Cartea aurului», de Galia Maria Gruder, împreună cu «Viaţa liberă»
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Povestea aurului este la fel de veche ca istoria omenirii şi originile miturilor despre aur pot fi găsite pe toate continentele. Rar, fastuos, inalterabil, uşor de prelucrat, aurul a devenit pe întreaga planetă un simbol al puterii şi bogăţiei.

Pentru că i s-au atribuit calităţi divine, s-a născut o mistică a aurului. Iar dorinţa de a poseda preţiosul metal al zeilor a trezit patimi teribile, urmate adesea de nelegiuiri şi crime. Există un aur „bun“ şi un aur „malefic“, şi ambelor li s-a consacrat o vastă literatură.

În această carte cadou de mici dimensiuni, autoarea a ales, ca fragmente semnificative din milenara poveste a aurului, acele secvenţe de început, aflate la limita dintre mit şi istorie, referitoare la civilizaţiile antice din bazinul mediteranean.

Vom citi despre vechile expediţii după aur, cum a fost cea a argonauţilor, despre folosirea aurului pentru confecţionarea obiectelor liturgice, menţionată în Vechiul Testament, ori despre aurul transformat, potrivit Noului Testament, în dar aniversar; şi vom afla ce rol a jucat aurul în vechea istorie a meleagurilor noastre.

„Cartea aurului” e ilustrată cu imaginile unor exponate unicat de aur nativ şi obiecte antice din aur, existente în muzeele din Bucureşti, Baia Mare şi Brad.

O autoare dedicată metalelor preţioase

Galia Maria Gruder a copilărit la conacul moşiei părinteşti din Basarabia, îndrumată îndeaproape de tatăl ei. La fel ca el, urma să aibă o dublă vocaţie: ştiinţa exactă şi cultura umanistă. A studiat concomitent chimia industrială la Politehnică şi filologia modernă la Universitate, în Bucureşti.

În calitate de cercetător specializat în cristale dure şi metale neferoase, a avut o activitate ştiinţifică remarcabilă, cu multe rezultate originale: a obţinut, de pildă, pentru prima oară în România, un metal rar cu un nume care-i părea predestinat, galiul.

A publicat cărţi şi zeci de articole de specialitate, a susţinut comunicări la conferinţe din ţara şi internaţionale, dar n-a încetat, în tot acest timp, să scrie pagini de literatură, inclusiv povestiri SF – unele premiate.

Pasiunea Galiei sunt cristalele, iar dintre ele pietrele preţioase, obiecte supuse legilor riguroase ale ştiinţei, dar având totodată o fascinantă istorie culturală. Din această pasiune s-au născut, rând pe rând, „De la silex la diamante sintetice” (Ed. Tineretului, 1960), „Povestea unui cristal de sare” (Ed. Tineretului, 1967), „Familia diamantului” (Ed. Ştiinţifică, 1968), „Strălucire şi destin: o istorie a pietrelor preţioase” (Ed. Tritonic, 2000).

Citit 1171 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.