PREMIERĂ la Teatrul Dramatic din Galați/ ”Pelicanul”, un spectacol despre dragoste şi sacrificiu

PREMIERĂ la Teatrul Dramatic din Galați/ ”Pelicanul”, un spectacol despre dragoste şi sacrificiu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi invită publicul vineri, 1 iulie, de la ora 19,00, la cea de-a treia premieră a stagiunii 2015-2016. Actorii vor juca piesa „Pelicanul” de August Strindberg. Aceasta prezintă tragedia unei familii, având drept personaj principal o amintire, cea a tatălui mort - la care se raportează ceilalţi: văduva, copiii, ginerele.

Văduva este o Clitemnestră care şi-a împins soţul la moarte cu ajutorul amantului. Făcând din fiul său, Frederic, un om fără voinţă, iar din fiica sa, Gerda, o femeie neîmplinită, nu ezită să continue încercarea de a-şi atrage copiii de partea sa. Iar cu Gerda aproape reuşeşte. Pe amant şi-l face ginere, iar acesta o păstrează, la rândul lui, în casă, pentru a nu plăti o servitoare. Lui Frederic, aşa lipsit de voinţă cum este, nu-i lipseşte luciditatea şi vede că cel care şi-a iubit copiii e tatăl mort. Mama încearcă să-şi însoare fiul pentru a-l îndepărta, întrucât îl simte ca pe un permanent reproş viu. Gerda începe să intuiască adevărul, dar îl refuză, preferând minciuna care o ţine în viaţă, întocmai ca pe raţa sălbatică a lui Ibsen. Dar ea nu va scăpa de revelaţia dureroasă: singurul care i-a iubit este tatăl. Amintirea tatălui care a trebuit să moară pentru ca urmaşii săi să se trezească la realitate face aluzie la legendele medievale în care pelicanul îşi reînvia puii cu sângele din piept. Pelicanul este singurul care s-a salvat moral prin moarte. Dar i-a salvat şi pe ceilalţi, tot prin moartea sa. „În felul acesta, pelicanul a devenit simbolul dragostei paterne, al sacrificiului pentru alţii.”

Regia artistică este semnată de Cătălin Vasiliu, scenografia îi aparţine lui Daniel Divirician, iar muzica lui Costas Ivanov. Din distribuţie fac parte Ana Maria Ciucanu, Flavia Călin, Ştefan Forir, Ciprian Braşoveanu, Liliana Lupan.

Preţul biletelor pentru adulţi este cuprins între 14,70 şi 18,90 lei. Pentru elevi şi studenţi, biletul costă 10 lei, iar pentru grupurile organizate de elevi, studenţi şi pensionari (minimum 40 de persoane) costă 8,50 lei.

Citit 2291 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iulie 2016 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.