Oameni cu acelaşi EKG... duhovnicesc

Oameni cu acelaşi EKG... duhovnicesc
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sfântul Mucenic Pantelimon, prăznuit în săptămâna pe care am încheiat-o, este şi ocrotitorul Parohiei „Pechea IV” din comuna Pechea, Protoieria Covurlui, judeţul Galaţi, aparţinătoare Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Este cea mai tânără parohie din amintita comună, fiind înfiinţată pe 7 octombrie 2007, când Arhiepiscopul locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian, îl aşeza ca paroh pe părintele Cătălin Vătafu.

Tânărul preot de ţară are în grijă 480 de familii şi aproximativ 1.700 de suflete, oameni de toate vârstele, cu conştiinţa că aparţin aceleiaşi spiritualităţi ortodoxe. Slujitorul îi are în păstorire spirituală şi pe asistaţii Centrului Socio-Medical din Pechea, unde fiinţează parohia.

Sfântul ca model

Ca în orice familie mare, şi aici în primă fază a fost amenajată o capelă, urmată în 2008, de aşezarea pietrei de temelie la Biserica mare a Sfântului Pantelimon, Protector şi model de viaţă nouă şi de trăire creştinească în această parte a judeţului.

Pornind de la acest ideal, în cei aproximativ 4 ani de când se află aici, părintele Cătălin Vătafu a adunat creştini mari şi mici întâi la Sfânta Liturghie. Slujirea de la Altarul lui Hristos este continuată de Liturghia de la sufletul semenilor, întreaga slujire fiind o liturghie de după Liturghie. În această idee, pe cei mai mici enoriaşi din parohie - copiii - părintele Cătălin i-a mobilizat la activităţile specifice vârstei, de catehizare teoretică şi practică.

„I-am conştientizat asupra activităţilor liturgice, dar când am simţit că teoria nu e suficientă am completat-o cu practica, invitându-i în pelerinaj la locurile sfinte din judeţ şi din ţară”, spune părintele Cătălin.

20 de copii în tabără

În 2010, „grupa mică” a enoriaşilor din cadrul Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” a beneficiat de grija Sfântului Sava de la Buzău. 20 de copii au mers la Buzău, unde au fost găzduiţi de părintele Mihail Milea, într-o tabără de vară. Activităţile vor continua şi în acest an în luna august şi ele sunt o permanenţă, fiindcă cunoaşterea spiritualităţii  căreia îi aparţii trebuie să fie o preocupare constantă pentru toţi.

Campanie de asistenţă medicală

Nu sunt neglijaţi nici adulţii şi, de trei ani, în Parohia „Pechea IV” s-a încetăţenit ca, la sărbătoarea Sfântului Mucenic Pantelimon, creştinii să beneficieze de consultaţii medicale gratuite, în cadrul Campaniei „Suflet sănătos în trup sănătos”. Anul acesta, trei medici şi mai mulţi voluntari ai unor organizaţii neguvernamentale din Galaţi au oferit, de la inimă la inimă, consultaţii EKG (test care măsoară impulsurile inimii).

„Între 25 şi 26 iulie 2011, un grup de 10 voluntari - medici şi tineri ai unei şcoli postliceale - a oferit consultaţii medicale gratuite de testare a glicemiei şi a tensiunii arteriale pentru 250 de creştini din Pechea. S-au adăugat alţi 20 de beneficiari care au primit consultaţii medicale (gratuite) de cardiologie şi de efectuare a electrocardiogramei, prin grija doamnei doctor Laura Modreanu - medic specialist cardiolog - şi cu sprijinul Centrului Medical ˝Irina˝ din Galaţi”, a mai spus părintele Cătălin Vătafu.

Astfel, misiunea de tămăduire trupească şi sufletească a Sfântului Pantelimon este continuată din veac în veac, din generaţie în generaţie, prin creştinii cu acelaşi EKG... duhovnicesc, ce poartă amprenta spiritualităţii bizantine şi a comuniunii treimice.

10 voluntari

Au fost antrenaţi în cadrul Campaniei „Suflet Sănătos în Trup Sănătos” medicii generalişti dr. Carmen Ţarălungă şi dr. Cosmin Modreanu, dar şi zece tineri de la Şcoala postliceala „Christiana” din Galaţi.

„Le mulţumim tuturor participanţilor voluntari, dar şi celor care în decursul celor patru ani de când sunt la Pechea au sprijinit activităţile filantropice”, spune părintele Cătălin.

Pentru că în Biserica noastră nu se practică zeciuiala - şi adeseori întâlnim creştini care nici nu ştiu de ce parohie aparţin, darămite să mai dăruiască acea contribuţie anuală sau să aprindă o lumânare - se cuvine să-i amintim aici şi pe inimoşii creştini care fac posibilă susţinerea activităţilor filantropice.

„Între cei care au dăruit şi anul acesta se află medicii din comună, domnul primar Iancu Boldea, dar şi domnul Nicolae Marin, un om din comuna Pechea care a venit în preîntâmpinarea multor activităţi filantropice din parohia noastră”.

Biserica „Pechea IV” - în 3 ani, 4 metri de zid

În curtea Aşezământului Socio-Medical din Pechea se află şi Biserica mare a Parohiei „Pechea IV”, locaş în plină zidire. Început în 2008, prin punerea pietrei de temelie de către Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, locaşul e zidit până la cota de patru metri. Nu e simplu să ridici Altar la vremurile de azi. Pe măsura posibilităţilor, în 2010, Primăria Pechea a alocat 20.000 lei, iar Consiliul Judeţului Galaţi 12.500 lei.

400 de creştini la sărbătoare

Hramul din acest an din Parohia Pechea IV a avut şi alte dimensiuni, pe lângă cele liturgice şi filantropice. Latura cultural-tradiţională a ocupat şi ocupă un loc aparte, fiindcă Biserica nu înseamnă numai sarmale şi cozonac la agapa frăţească!

Anul acesta, în prezenţa a 400 de creştini şi a părintelui Ionuţ Glăvan, protopop de Covurlui, Grupul „Cucuzeanca” din comuna Cuza Vodă, judeţul Galaţi, a cântat şi încântat întreaga audienţă venită la sărbătoare.

Copii au dat răspunsurile la Liturghie, dar au adus din comoara noastră tradiţională românească şi nemuritoarele cântece vechi, doina şi balada. Grupul este condus de doamna Tudoriţa Oprea şi de doamna Steriana Frigioiu. A cântat şi Sorina Asofronie, un copil cu o voce aleasă.

Cât îi priveşte pe copiii din Parohia „Pechea IV”, în ziua hramului ei au prezentat o piesă de teatru, activitate susţinută de Ziarul Lumina al Patriahiei Ortodoxe Române.

Şi ce s-ar face parohia fără doamna preoteasă  Maria Magdalena Vătafu, implicată în multe programe cu copiii şi creştinii de aici. Şi cum preoteasa e mama parohiei, împreună cu doamnele din Comitetul parohial „Pechea IV”, i-a evidenţiat pe elevii participanţi la Proiectul „Hristos împărtăşit Copiilor”. Cei mici au primit diplome şi premii de participare pentru rezultatele lor la activităţile pe tema însuşirii şi trăirii Sfintelor Taine ale Bisericii - Botezul,  Mirungerea şi Cununia.

Fiecare rugător a dus acasă duhul înnoitor al trainicei credinţe de sorginte bizantină, plus câte o iconiţă a Sfântului Pantelimon. Atenţia a fost îndreptată şi către cei 40 de asistaţi ai Centrului Medico - Social Pechea, aşezământ care este casă şi masă pentru cei mai necăjiţi creştini din zonă, fără sprijin social.

Foto: Arhiva Parohiei

Citit 3363 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.