Teatrul ”Fani Tardini” a jucat în trei FESTIVALURI
Foto: În imagine, Teatrul din Oradea (Foto Agerpres/Eugenia Paşa)

Teatrul ”Fani Tardini” a jucat în trei FESTIVALURI
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ieri, 27 septembrie, seara, trupa lui Fani Tardini, adică a Teatrului Dramatic gălăţean, a jucat în festival la Teatrul „Regina Maria” Oradea, într-un concurs internaţional greu. Să le ţinem deci pumnii în concursul al cărui juriu este format din nume grele ale teatrului românesc: din actorul, profesorul şi regizorul Alexa Visarion, cunoscutul critic de teatru Ion Parhon şi criticul de teatru prof. univ. Mircea Morariu. Gălăţenii s-au deplasat cu spectacolul „Trilogia belgrădeană”, de Biljana Sbrljanovic, în regia lui Edwin Simsensohn. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii noştri: Cristian Gheorghe, Adrian Ştefan, Elena Ghinea/ Flavia Călin, Oana Preda Gheorghe, Florin Toma, Elena Anghel, Vlad Ajder, Ciprian Braşoveanu, Oana Mogoş, Vlad Volf; la vioară –  Tamara Manea, la acordeon - Ionuţ Donose.

În a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea, ce se desfăşoară între 25 septembrie şi 2 octombrie, se vor înfrunta frumos nu mai puţin de 28 de montări ale teatrelor din ţară, dar şi una realizată în Ungaria, deci o concurenţă acerbă, din care nu lipsesc apreciate teatre din capitală: Teatrul Naţional, Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, ARCUB şi Teatrul Metropolis. Locul de desfăşurare: Teatrul „Regina Maria” - spaţiul unde s-a desfăşurat şi fastuoasa ultimă ediţie a Galei UNITER, pe 2016, precum şi în alte opt spaţii de joc din oraş. Selecţia spectacolelor aparţine criticului de teatru Doru Mareş.

„Am făcut 15 ore pe drum, am ajuns aici ieri şi s-a descărcat decorul până la două noaptea, dar la ora şapte a trebuit să fim în picioare pentru pregătiri”, am aflat, telefonic, de la managerul teatrului gălăţean, actorul Florin Toma. Am mai aflat că au fost necesare şi unele mici readaptări, deoarece scena teatrului-gazdă este puţin mai mică decât a noastră.

Azi, trupa se întoarce acasă, dar tot la muncă, căci urmează spectacole la Galaţi, trei zile la rând!

Trupa... a luat-o la vale, spre Tulcea

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” a fost prezent şi la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului de Teatru „Tragos”, organizată de Teatrul „Jean Bart” din localitatea portuară între 16 şi 26 septembrie, în cele două săli de care dispune. Gălăţenii au evoluat în faţa publicului tulcean în seara de joi, 22 septembrie, cu cea mai recentă montare de pe scena gălăţeană „Butoiul cu pulbere”, a lui Dejan Dukovski, în regia lui Vlad Massaci. Din distribuţie au făcut parte actorii: Vlad Vasiliu, Gheorghe V. Gheorghe, Svetlana Friptu, Lucian Pînzaru, Ştefan Forir, Flavia Călin, Ciprian Braşoveanu, Florin Toma, Oana Preda, Răzvan Clopoţel, Vlad Ajder, Vlad Volf.

„Spectacolul gălăţean a fost primit cu multă căldură de către publicul de acolo, spectatorii s-au arătat foarte încântaţi, cu toate că ne-am temut că vor fi mai rezervaţi faţă de îndrăznelile textului”, am aflat de la directorul teatrului gălăţean, Florin Toma. „Scena Teatrului „Jean Bart” este cam ca a noastră, însă acolo scândura era foarte uscată totul scârţâia, iar în spectacol aveam foarte multe momente de linişte. În rest, a fost OK, diferenţele au fost foarte mici” spune acum, mai relaxat, managerul gălăţean. Este un festival fără premii, în care însă şi gălăţenii se pot prezenta spectatorilor din alt oraş, dar şi în faţa altor trupe din ţară. De altfel, niciun război nu este câştigat de vreo armată care nu face exerciţii şi manevre!

Şi încă un festival la activ!

Tot de la directorului Teatrului „Fani Tardini” am mai aflat însă că trupa gălăţeană a mai fost implicată în această perioadă şi într-un alt festival, al treilea! Este vorba despre cea de-a X-a ediţie a Festivalului „Zile şi nopţi de teatru la Brăila”, necompetitiv, organizat, între 19 şi 28 septembrie, de Teatrul „Maria Filotti”. Din cauza cunoscutelor probleme de spaţiu prin care trece, din păcate, frumoasa clădire a teatrului brăilean, s-a ales o soluţie specială: spectacolul a fost jucat pe scena teatrului gălăţean, care, de altfel, a mai găzduit în această perioadă grea şi alte spectacole ale brăilenilor. Astfel, pe 25 septembrie, în sală la „Fani Tardini”, a fost jucat în festival, ca spectacol invitat, acelaşi „Butoi cu pulbere” care a „explodat" şi la Tulcea. „A fost o soluţie de moment, dar am insistat foarte mult să fim prezenţi şi la acest festival”, a mai spus directorul Florin Toma.

Este un efort care trebuie remarcat de oricine: trei festivaluri, într-un timp atât de scurt!

Citit 2125 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2016 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.