FESTIVALUL LEONARD | Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, într-un concert extraordinar

FESTIVALUL LEONARD | Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, într-un concert extraordinar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un violonist gălăţean şi un pianist braşovean, ambii cu renume internaţional, vor concerta pe scena Teatrului Muzical


Un concert extraordinar a fost programat sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 19,00, în cadrul Festivalului "Leonard", organizat de Teatrul Muzical din Galaţi, care sărbătoreşte 60 de ani de la înfiinţare. Momentul aniversar s-a vrut a fi o sărbătoare pentru gălăţeni şi cu gălăţeni, aşa cum declara la deschidere directorul instituţiei, Teodor Niţă. Deşi nu e pentru prima dată când concertează la noi, violonistul gălăţean Gabriel Croitoru va susţine, alături de pianistul Horia Mihail, un recital care va rămâne multă vreme în amintirea melomanilor.

Cei doi muzicieni au ales să interpreteze piese de Claude Debussy - Sonata pentru vioară şi pian, Serghei Prokofiev - Sonata a-II-a, în la minor, Ernest Chausson - Poem, Maurice Ravel - Tzigane, Camille Saint Saens şi EugèneYsaye - Studiu în formă de vals.

A câştigat dreptul să cânte cu vioara lui Enescu

Violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală românească, în tripla postura de solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca şi profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

De-a lungul timpului, s-a făcut remarcat şi la nivel internaţional, prin premiile importante obţinute la cele mai serioase competiţii, în Polonia, Elveţia, Spania, Italia, Austria şi Franţa.

Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre de mare notorietate internaţională, la Londra, Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Pamplona, Cannes, Lyon, Marsilia. A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, SUA, ţări din fosta URSS, Ungaria.

Din anul 2006, a obţinut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar din 2008 a câştigat dreptul de a folosi şi cânta pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument care i-a aparţinut lui George Enescu.

Un pianist cu proiecte muzicale de anvergură

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul sau natal, Braşov, interpretând "Concertul în Re major" de J. Haydn, la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1.000 de ori, alături de orchestre de înaltă ţinută din România, dar şi din străinătate. A fost timp de trei ani lector universitar în SUA, la Boston University. A revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. Horia Mihail a fost alături de Alexandru Tomescu în trei turnee Stradivarius, dar şi în Proiectul "Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri", care l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru în fiecare an, începând din 2011. Tot el este cel care susţine din 2011 un alt proiect, "Pianul călător", dar şi "Cele trei dive" alături de celebrele Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva. În ultimii ani muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Shanghai, în Danemarca şi Germania, în Argentina, dar şi în Bulgaria sau Republica Moldova.

Preţul biletelor este de 32,4 lei - întreg şi 21,6 lei - cu reducere.

Citit 1307 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2016 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.