Teatrul Dramatic „Fani Tardini” | "Fat Pig" - o comedie amară, la Sala Studio

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” | "Fat Pig" - o comedie amară, la Sala Studio
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Povestea lui Romeo şi a Julietei sale ar mai fi posibilă dacă tânăra ar avea mai multe kilograme în plus faţă de el? Şi dacă sufletul ei de bibliotecară, într-o formă perfectă, l-ar cuceri pe un Romeo înregimentat în sistemul funcţionăresc al marilor corporaţii fără suflet? Păi, fără familiile învrăjbite Capulet şi Montague, ar mai fi cine să se opună dragostei lor? Desigur, da: societatea, obişnuită cu şablonul romeo-julietian, cu perfecţiunea exterioară a cuplurilor…  „Da, eu sunt Bibliotecara… Mă bucur că am reuşit să fac parte din acest proiect – e un text pe care mi-l doresc încă din facultate. E o provocare pentru mine, ca actriţă„ - aşa mărturisea la conferinţa de presă de lansare a ultimelor două premiere ale stagiunii teatrului nostru, lucrate în paralel, protagonista rolului feminin, actriţa Oana Mogoş.

Distribuţia este formată din Oana Mogoş, Ciprian Braşoveanu, Flavia Călin şi Vlad Volf, actori bine remarcaţi şi din alte spectacole ale teatrului nostru.

"Societatea ne impune traseul, iar noi ne lăsăm prea uşor manipulaţi"

Două ore de emoţie în Sala Studio a teatrului, potrivită pentru intimitatea cerută de textul care emoţionează. Sâmbătă, 10 decembrie, şi duminică, 11 decembrie, de la ora 19,00, puteţi vedea a doua premieră a acestei luni la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”: „Fat Pig”, de Neil LaBute. „M-am bucurat că mi s-a dat şansa să ies puţin din tipologia ingenuă”, ne-a spus la conferinţa de presă şi actriţa Flavia Călin, cea care a susţinut câteva roluri principale de succes în ultima perioadă. Iar actorul Ciprian Braşoveanu vorbea despre o nouă „provocare” cu această piesă, care arată, „importanţa tot mai mare pe care o dăm etichetei, ambalajului, fără a mai ţine cont de ceea ce se află dincolo de ceastă limită exterioară, de esenţe”, în societatea noastră de consum în care „noi, oamenii, ajungem să ne purtăm ca nişte produse”.

„Un text nou, o comedie amară, despre curajul de a fi noi înşine”, a rezumat regizoarea spectacolului, Laura Moldovan, de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, la aceeaşi conferinţă de presă. „Ţin foarte mult la acest text, mi-am dorit foarte mult să-l montez, tocmai pentru că în societatea modernă se pune extrem, extrem de mult accent pe formă, în defavoarea fondului. Îmi doresc foarte mult ca generaţia tânără să fie mai atentă nu doar la formă.” Societatea ne impune traseul, iar noi ne lăsăm prea uşor manipulaţi, observa regizoarea.

Spectacolul presupune şi o „coregrafie” (semnată de Elena Anghel - Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, clasa conf.univ. Mircea Gheorghiu, promoţia 2010) în schimbarea decorului pe timpul jocului. Scenograful este Ioan Bocoş, tot de la Teatrul din Târgu Mureş. El declara la conferinţa de presă: „Am plecat de la ideea că personajele sunt undeva într-o lume rece”, decorul sugerând calitatea sentimentelor.

Un text contemporan, semnat de unul dintre cei mai jucaţi în lume dramaturgi ai momentului.  poveste de dragoste actuală, între un tânăr „cool” şi o bibliotecară supraponderală, cu opoziţia societăţii. Un spectacol pe un subiect mişcător.

Regizoarea a mai montat două dintre piesele popularului american: anul  acesta, „Autobahn”, la Teatrul de Nord din Satu Mare şi, cu trei ani înainte, „Farse”, la Café Saga, la Târgu Mureş.

Vreţi să ştiţi dinainte subiectul?

Piesa este o comedie amară despre subiecte inconfortabile, despre cât curaj avem să fim noi înşine, despre laşitatea în faţa unei societăţi crude care, aparent, tinde spre perfecţiune, dar în realitate pune foarte multă presiune asupra noastră. Această perfecţiune ajungem să o simulăm afişând forme stabilite de societate ca fiind imaginea perfecţiunii, dar fondul se pierde în această uniformizare. „Fat Pig” este povestea unui tânăr corporatist care se îndrăgosteşte de o simpatică bibliotecară supraponderală, doar că prietenii şi colegii de la firmă reacţionează puternic la aflarea veştii despre relaţia „nepotrivită” a tânărului. Lumea „perfectă” a corporatiştilor versus lumea jovială şi optimistă a lui Helen. Societatea are reguli în care forma contează, judecata se face la suprafaţă, iar fondul este trecut cu vederea.

Textul lui LaBute este foarte puternic, scris aparent uşurel, cu replica directă, simplă, vie, plină de umor, dar de o profunzime aparte. Este exact aşa cum este mesajul acestui text, aparent o poveste simplă de dragoste, când comică, când tragică, în profunzime o dramă a societăţii moderne, în care generaţiei tinere îi sunt inoculate forme perfecte după care trebuie să-şi clădească existenţa. O adevărată radiografie a mentalităţilor contemporane. LaBute declară că se regăseşte în „Fat Pig”, că textul lui povesteşte despre slăbiciunile omeneşti şi despre dificultatea multor oameni de a le face faţă, de a trăi cu ele sau de a le depăşi pentru ceva în care cred.

Teatrul are puterea să scormonească în interiorul nostru şi să scoată la iveală gânduri, reacţii, emoţii nebănuite. Asta sperăm şi noi să facă povestea lui Tom şi Helen.

Întrucât piesa conţine şi limbaj licenţios, organizatorii avertizează că accesul este interzis celor cu vârste sub 14 ani.

Biletul costă 18,90 lei.        

Citit 3576 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.