La Gala UNITER de anul acesta, trei Oscaruri româneşti pentru artişti din Galaţi (VIDEO)
Foto: Uniter

La Gala UNITER de anul acesta, trei Oscaruri româneşti pentru artişti din Galaţi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

S-a scris istorie pentru Galaţi, anul acesta, la Gala Premiilor UNITER, eveniment anual în care sunt recompensaţi cei mai buni actori, cei mai buni dramaturgi şi cele mai bune producţii teatrale. Deşi am avut şi în alţi ani nominalizaţi şi premiaţi născuţi în urbea noastră, 2017 este momentul când pe scena festivă au urcat, în aceeaşi seară, trei gălăţeni: actorii Andrei Huţuleac şi Iustinian Turcu şi dramaturgul Petre Barbu.

Andrei Huţuleac a primit Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru personajul Wolfgang Amadeus Mozart, din spectacolul "Amadeus", pus în scenă la Teatrul "Metropolis" din Bucureşti, în regia celebrului Victor Ioan Frunză, care a montat o vreme şi pe scena gălăţeană. Huţuleac a cucerit trofeul mult râvnit de actori la numai 27 de ani, după ce, cu doi ani în urmă, a mai fost nominalizat la Gala UNITER pentru cel mai bun rol secundar. Apreciat de critici, Andrei Huţuleac joacă în prezent la Teatrul "Metropolis", dar şi în trupa independentă a Liei Bugnar, dramaturg, regizoare şi actriţă de succes. Scrie poezie, prezintă Matinalul la Smart FM şi joacă în serialul de la ProTV "Ai noştri".

Deşi vine ca o confirmare a muncii (uneori pe brânci) depuse, premiul pare să fie doar un pretext pentru noi provocări: "Cred că în meseria pe care o fac e mai puţin greu să câştigi un premiu şi mult mai greu, de fapt, să ai o consecvenţă artistică pe termen lung. Cu alte cuvinte, acest premiu nu-mi anulează frica de ratare şi preocupările unei deveniri ascendent pozitive până la adânci bătrâneţi teatrale. Ratare înseamnă pentru mine să nu te ridici prin muncă la înălţimea talentului tău".

Lui Iustinian Turcu i-a revenit Premiul pentru debut, în rolul Georg, din piesa "Martiri", de Marius von Mayenburg, în regia lui Radu Alexandru Nica, spectacol care se joacă la secţia germană a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Cum Iustinian nu ştia germană deloc când i-a fost încredinţat acest rol, construirea lui a fost un adevărat tur de forţă. Iustinian are numai 23 de ani, este angajat la teatrul din Sibiu, oraş în care a făcut facultatea şi urmează cursurile de master.

"Sunt fericit. A fost o onoare pentru mine să-mi fie înmânat premiul de către Dorina Chiriac, o actriţă pe care o apreciez foarte mult. Premiul primit de la juriul UNITER este o bucurie pentru mine, dar şi o responsabilitate. Nu sunt genul de om care aleargă după premii sau după faimă, însă premiul pentru debut este special pentru un actor, pentru că ai şansa pentru el o singură dată în viaţă", ne-a declarat Iustinian, după gală.

Totodată, UNITER a desemnat "cea mai bună piesă românească a anului 2016" - "Masa puterilor noastre", a jurnalistului, prozatorului şi dramaturgului gălăţean Petre Barbu, de mai mulţi ani stabilit în Capitală, senior editor la "Capital", "Adevărul" şi acum la "Forbes România". Pentru el, este al doilea Premiu UNITER, întrucât în 2003 a câştigat aceeaşi distincţie cu "Tatăl nostru care eşti în supermarket", montată la Radio România.

În foto 1 - Andrei Huţuleac, foto 2 - Iustinian Turcu și foto 3 - Petre Barbu:

Citit 6231 ori Ultima modificare Luni, 15 Mai 2017 10:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.