O istorie comună | Victor Cilincă şi poveştile englezilor rătăciţi în timp la Galaţi
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

O istorie comună | Victor Cilincă şi poveştile englezilor rătăciţi în timp la Galaţi
Jurnalistul Cilincă (foto - dreapta) a purtat o corespondenţă cu diplomatul britanic, ambii având de câştigat în reconstituirea trecutului gălăţean şi britanic, deopotrivă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Joi, 18 mai seara, la Muzeul Casa Cuza, la conferinţa şi expoziţia „Relaţiile consulare româno-britanice în secolele XIX - XX”, au participat Excelenţa Sa ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, şi preşedintele CJ, Costel Fotea.

“E un moment important pentru urbea noastră şi pentru judeţul nostru”, a spus în deschidere gazda, prof. Cristian Căldăraru, observând că, după doi ani, diplomatul revine, acum la a treia vizită. Însoţit de fiul său şi de soţie, de colaboratori de la ambasadă, vizitase, înainte de conferinţă, fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării (CED), prima instituţie europeană în România - actuala bibliotecă “V. A. Urechia”.

“Foarte mulţumit” să revină la Galaţi şi la Muzeu, diplomatul a vorbit în română: l-a evocat pe consulul Cunningham şi pe inginerul Hartley, “părintele Dunării”. Primul comisar britanic la CED, pe Sybille Youell Chissoveloni. Ambasadorul a vorbit despre istoria dunăreană, despre inginerul Charles Hartley, “părintele Dunării”, despre primul consul britanic la Galaţi, Charles Cunningham, despre fascinanta Sybille şi despre recenta vizită a ambasadorului, pe urmele ei, la Palatul Ghidigeni.

“Sunt foarte mândru că Marea Britanie a jucat un rol important în secolul XIX în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a Galaţiului. Guvernul britanic a lucrat aici pentru a deschide Dunărea, o navigaţie mai liberă, pentru interesul comercial britanic, bineînţeles, dar şi pentru a dezvolta Moldova şi întreaga Românie”, a spus ambasadorul.

Prof. Căldăraru a citit lista, începând cu 1830, a viceconsulilor şi consulilor britanici la Galaţi, oraş cu multe consulate străine, inclusiv exotice, precum Persia sau Guatemala.

Apoi, Cristian Căldăraru a avertizat că urmează “partea mai frumoasă, aceea a poveştilor” şi l-a prezentat pe jurnalistul gălăţean Victor Cilincă, cel care l-a întâlnit şi în 2015 pe ambasador la Muzeu. De atunci, jurnalistul Cilincă a purtat o corespondenţă cu diplomatul britanic, ambii având de câştigat în reconstituirea trecutului gălăţean şi britanic, deopotrivă. Cilincă a prezentat şi vechi fotografii, a explicat contextul european în care a acţionat consulul Cunningham, 24 de ani, la Galaţi, unde e şi înmormântat, a evocat-o pe răpitoarea Sybille Youel, englezoaica gălăţeancă, prietena reginei Maria - nepoata reginei Victoria. A vorbit despre generalul Charles George Gordon, “eroul de la Chartoum”, prezentat în filme celebre, figură legendară pentru britanici şi pitorească pentru gălăţeni, pe vremea când a fost aici director la CED. A mai povestit despre necunoscutul aport al Misiunii Militare Britanice la Galaţi, despre spitalele militare, surorile medicale scoţiene supranumite şi "potârnichile cenuşi" din Primul Război Mondial, dar şi despre enormul scandal mediatic al firmei Goldner, reprezentată de Kogălniceanu, izbucnit în urma morţii exploratorilor britanici dintr-o celebră expediţie la Pol, după ce au consumat conserve gălăţene. A fost amintită şi cartea unui britanic cu celebre englezoaice la Galaţi, şi decapitarea unor piraţi chinezi, dar şi cei 2.000 lei de aur oferiţi de Marina britanică pentru deszăpezirea Galaţilor şi construirea unei “cetăţi de omăt” apărată, într-o demonstraţie, de marinari britanici şi atacată de britanici jucând rolul militarilor români, care au învins, ridicând steagul României în locul celui britanic, exemplu de frumoasă diplomaţie.

Directorul Căldăraru i-a oferit ambasadorului publicaţii ale editurii Muzeului, cu autori istorici români şi străini, iar Victor Cilincă i-a dăruit încă o parte din serialul său despre britanicii din istoria Galaţiului, “Englezi şi… englezi”, despre investiţii curajoase, dar şi cu ceva scandaluri.

Citit 1203 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2017 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.