Situl arheologic de la Adam aşteaptă fonduri

Situl arheologic de la Adam aşteaptă fonduri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Descoperirea sitului arheologic de la Mănăstirea Adam, cu vreo 3 ani în urmă, le-a închis gurile celor care aveau îndoieli în privinţa vechimii acestei aşezări monahale. Până în acel moment, se credea că tradiţia  Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Adam, adusă de un călugăr din Răsărit, este o legendă şi că actuala mănăstire datează de  la începutul veacului al XIX-lea, din 1813, când a fost ridicată actuala biserică.

În 2006 au fost scoase la suprafaţă zidurile fostei biserici - ctitorie a serdarului Adam Movilă, înălţată între 1652-1653  - iar întrebările legate de vechimea istorică a Mănăstirii Adam s-au încheiat.     

Necazul este că astăzi, la 3 ani de la decopertarea vechilor ziduri, datorită unor neclarităţi în documentele Primăriei Drăguşeni,  lucrările de conservare la situl de veac XVII de la Adam sunt în aşteptare. Nefiind actele clare (casele din jurul mănăstiriri aparţineau obştii monahale) nu pot fi alocate nici fonduri. În plus, lipsa banilor, sărăcia aşezării monahale de la Adam, care are în derulare şi alte şantiere, au îngreunat lucrările de conservare şi amenajare a sitului arheologic.

„Imediat după scoaterea la suprafaţă a zidului fostei biserici de veac XVII, cu sprijinul Eparhiei noastre, am alocat  jumătate de miliard de lei vechi pentru decopertare, împreună cu Muzeul de Istorie din Galaţi, ne-a spus maica stareţă Anastasia Cimbru de la Mănăstirea Adam. În paralel, am restaurat biserica şi pictura, am construit corpul de chilii şi cu ajutorul lui Dumnezeu sperăm să primim sprijin de la ministerul de resort, pentru a conserva situl arheologic din curtea aşezării monahale de la Adam...”

Obiectiv de interes naţional

Dincolo de speranţe, un fapt e clar. Situl arheologic de la Adam  -clasat în grupa A - este de  interes naţional. El reprezintă un bastion al vieţii culturale şi spirituale din sudul Moldovei, de la Dunărea de Jos. În consecinţă, am deschis subiectul cu Sergiu Dumitrescu, director coordonator la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Galaţi, instituţie care „la nivel administrativ - teritorial îndeplineşte atribuţiile Ministerului Culturii şi Cultelor”. 

„Eu am preluat conducerea direcţiei în iunie 2009 şi în acest timp am încercat să aflu ce probleme sunt nerezolvate la nivelul judeţului Galaţi. Din situaţiile direcţiei, reiese că nu avem în acest moment niciun sit susţinut cu fonduri ministeriale, în consecinţă nici cel de la Adam nu are alocat vreun leu pentru conservare, fiind pe lista de aşteptare...”, , ne-a spus Sergiu Dumitrescu.

Directorul afirmă că, recent, a luat legătura cu Direcţia de Patrimoniu a Episcopiei Dunării de Jos şi că, de îndată ce va intra în posesia documentelor necesare, va informa Ministerul Culturii şi Cultelor.

„Vom  solicita ca măcar la rectificarea din acest an să fie alocate fonduri pentru conservarea sitului arheologic de la Adam, ne-a spus interlocutorul. E nevoie de o revigorare a acestor activităţi în judeţul nostru, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani, pentru conservarea şi amenajarea siturilor arheologice gălăţene, nu prea au fost fonduri...”

Citit 860 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.