La „Stirex” va trona un monument de peste cinci metri. CJ reface o lucrare emblematică pentru oraş

La „Stirex” va trona un monument de peste cinci metri. CJ reface o lucrare emblematică pentru oraş
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Pe 8 ianuarie 2018, când se împlinesc 100 de ani de la salvarea oraşului de ocupaţia trupelor ruseşti, Monumentul „Apărătorii oraşului Galaţi, 7-9 ianuarie 1918” va fi dezvelit, ne-au declarat reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ).

În prezent, monumentul, care va avea o înălţime de 5,25 de metri, se află în construcţie, în atelierul firmei AS Grup International SRL, câştigătoarea licitaţiei organizată de instituţie, care va încasa nu mai puţin de 307.500 de lei în schimbul acestei lucrări. 

Consiliul Judeţean Galaţi a decis să investească în reconstrucţia monumentului pornind de la iniţiativa colegului nostru, scriitorul Victor Cilincă, care a amintit, în repetate rânduri, prin intermediul unor lucrări şi a unor articole publicate în cotidianul „Viaţa liberă”, evenimentele din 7-9 ianuarie 1918, exprimându-şi regretul că oraşul a pierdut monumentul apărătorilor Galaţiului. Primul monument de cinstire a eroismului ostaşilor gălăţeni, conduşi de comandorul Constantin Niculescu-Rizea, cei care au apărat şi eliberat oraşul Galaţi de ocupaţia trupelor ruseşti dezertoare, în bătăliile din 7-9 ianuarie 1918, a fost ridicat, după război, la intersecţia dintre străzile Brăilei şi l.L.Caragiale (astăzi, parcarea şi scuarul de la Stirex). „După reconstrucţia şi sistematizarea oraşului, survenite după al doilea război mondial, autorităţile comuniste de atunci au demolat monumentul, ştergând astfel o pagină glorioasă din istoria neamului românesc, înfăptuită prin jertfa supremă a armatei române victorioase. Pentru rememorarea actelor de eroism de care au dat dovadă ostaşii şi marinarii gălăţeni care şi-au dat viaţa pentru apărarea gliei strămoşeşti, noi, cei de azi, considerăm că este necesar a se reconstrui acest monument arhitectonic al apărătorilor oraşului Galaţi”, se arată în fundamentarea care a stat la baza deciziei reconstituirii monumentului.

Să aflăm povestea din spatele numelor celor dispăruți!

Zece eroi gălăţeni îşi vor recăpăta monumentul, nu şi povestea. Sunt victimele gălăţene din Bătălia Ţiglinei (7 – 9 ianuarie 1918 – stil vechi), soldaţi sub arme. Fac un apel la memoria de familie a gălăţenilor şi nu numai, care ne pot oferi acces la documente, scrisori, amintiri, fotografii, legate de cât mai mulţi dintre aceştia. Ar fi păcat ca la nişte biete litere pe o placă de marmură să nu pâlpâie şi o amintire...

Monumentul va fi un obelisc din două coloane, pe ale căror capiteluri se sprijină un vultur executat din bronz, şi o plachetă comemorativă. La baza soclului se va afla un cap de leu într-un încadrament formând o fântână arteziană şi un bazin colector.

Este salutară deschiderea autorităţilor judeţene şi locale de a onora memoria a 500 de oameni, slab înarmaţi, care au învins 12.000 de ruşi bolşevizaţi, în trei zile de lupte care puteau schimba în rău Istoria Europei chiar! Acum câţiva ani, după publicarea unuia dintre articole, conducerea de atunci a Consiliului Judeţean mi-a solicitat un referat şi, în octombrie 2013, Consiliul a aprobat Studiul de fezabilitate şi Proiectul tehnic al Monumentului Apărătorilor Galaţiului. Am găsit toată deschiderea la primarul municipiului nostru, la directorul general al Direcţiei Generale Relaţii Publice şi Evenimente Publice, la şefa Biroului de Cultură din Primărie, care ne-au informat încă din martie, printr-o adresă oficială, că se va avea în vedere includerea în Planul acţiunilor culturale ale anului viitor propunerea de a marca, pe fiecare 7 Ianuarie, „Ziua  Galaţiului eroic”. Nu putem trăi doar cu păpică şi distracţii, avem şi o istorie de onorat!

Nu „oraş roşu”, ci înroşit în sânge! M-am bucurat să primesc adresa oficială prin care propunerea mea de a marca la fiecare 7 Ianuarie (începând din 2018, va exista şi Monumentul Apărătorilor Galaţiului la locul său!) drept „Ziua Galaţiului eroic”, este luată în vedere pentru includerea în Planul acţiunilor culturale ale anului viitor, conform documentului remis, semnat de primar, de directorul general al Direcţiei Generale Relaţii Publice şi Evenimente Publice, şi de şefa Biroului de Cultură din Primărie.

 

Iată numele celor 10 eroi de pe placa monumentului dispărut: sergent Duda Ion, caporal Rădulescu S. şi  soldaţii Stanciu D., Iancu Marin, State Costache, Dinu Ioan, Dan Tudor, Ştefan St. şi Voicu Dumitru şi Ioniţă A. Gh.  Alt apărător al Galaţilor (care n-a fost trecut pe placă), sublocotenentul erou Traian Ionescu, a fost înmormântat la Vânători. Poate vom descoperi şi străbunici de-ai noştri…

Foto, din colecția SC Promo Cart Design srl:

 

 

Citit 8202 ori Ultima modificare Joi, 13 Iulie 2017 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.