Taifas literar la „benzinăria” lui Velea

Taifas literar la „benzinăria” lui Velea
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Chiar la începutul Festivalului internaţional Antares din acest an (care cultivă şi scriitorii tineri), pe 7 iunie, poetul Andrei Velea îşi lansa la Galaţi, la Galeriile Mantu, cel mai recent volum al său: „Benzinaria Whisky”, versuri, la  Editura Paralela 45, 2017 – colecţia Qpoem.

Foarte popular pe facebook şi tot mai invitat să recite la festivaluri de poezie din ţară, tânărul poet a fost aplaudat şi vineri, 7 iulie, la Librăria „Donaris”, unde am asistat la o a doua lansare a cărţii.  Erau aşteptaţi să vorbească despre poet şi despre propunerea sa profesorul Doru Căstăian şi criticul prozator şi poet Adi Secară, dar seara a prins viaţă în sala plină a librăriei (s-a stat şi în picioare, iar întâlnirea a ţinut, o-ho-ho, ore!), cu multe intervenţii! S-a vorbit mult, au vorbit mulţi, au trecut prin muzică (rock, evident, poemele plecând de la titlurile melodiilor lui Jim Morrison de la „The Doors”, cel definit de regizorul Oliver Stone drept „cool, felin, frumos şi rău” şi din forţa acelora), prin film, filosofie, poeţi americani şi români. O discuţie pe săturate, care n-a obosit pe nimeni, întrebări şi intervenţii din public, numeroase, cum nu prea vezi, opinii informate ale cititorilor şi a celor de la „prezidiu”, plăcerea taifasului literar. Poetul a fost foarte apreciat, dar nu supraapreciat.  

Printre alţii, mai rar, de toate vârstele, am putut să-i ascult din nou cu plăcere pe formidabilii brăileni, poeta Diana Corcan şi romancierul Cristian Robu-Corcan, pe gălăţeni precum poetul meloman (cu emisiune la radio) Gabriel Gherbăluţă, profesorul Leonte, atent la psihanaliza textelor, profesorul Toader Buhăescu, epigramist, de asemenea, care i-a şi adresat la final o şarjă autorului lansat.

Velea e un poet cerebral de obicei, care „crede în mod iraţional în raţiune” (definiţie Doru Căstăian, care a încercat interesant să dateze şi genul de revoltă al cântăreţului: „Dacă vrei să te revolţi azi, trebuie să faci o selecţie la începutul zilei”).        

Citit 3016 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iulie 2017 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.