Cum să ne purtăm propria cruce

Cum să ne purtăm propria cruce
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, în ziua când am cinstit Înălţarea Sfintei Cruci, dreptmăritorii creştini au petrecut în biserici câteva ore de rugăciune alături de Fiul lui Dumnezeu-Cuvântul şi slujitorii Săi - preoţii. În municipiul Galaţi, din 2001, în 14 septembrie, credincioşi se adună la Biserica „Sfânta Cruce”. 

Tânăra parohie - păstorită de părintele paroh Vali Laurenţiu Giurgea, secretar al Protoieriei Galaţi - a fost înfiinţată în anul 2001, într-un loc unde altădată se instruiau ostaşii ţării, la fosta unitatea militară din vecinătatea Liceului „Sfânta Maria”.  Astăzi, aici există capela „Sfintei Cruci” finalizată, iar în plină construcţie biserica mare a cărei piatră de temelie a fost aşezată de Arhiereul locului - Prea Sfinţitul Casian - în anul 2005.

După patru ani, noua zidire are câţiva metri deasupra cotei zero, însă finalizarea este de durată; mai ales că la vremuri de criză, daniile sunt şi ele asemenea, micile sume fiind adunate din leu(ţu)l văduvei şi al săracului, aproximativ 10.000 lei.

În acest an, lucrările au mai avansat datorită celor 23.000 lei acordaţi de Primăria Galaţi (din cei 47.000 lei alocaţi) şi susţinerii constante a firmei Metroplex din Galaţi. Însă până la ridicarea zidirii materiale, mai importantă ni se pare zidirea sufletească şi asumarea crucii pe care ne-a dat-o Dumnezeu să o purtăm.

„Anul 1990 a fost pentru mine un moment de răscruce, ne mărturisea ieri doamna Marcela Ştefan, în vârstă de 70 de ani. Până atunci nu prea treceam pe la biserică, dar trăirea rugăciunii la Liturghie este ceva ce nu poate fi spus în cuvinte. În toţi aceşti ani, am trecut mai uşor peste necazuri şi parcă nici nu am mai fost aşa bolnăvicioasă. În Biserică, oricare ar fi ea, e harul lui Dumnezeu şi noi, creştinii, trebuie să alergăm la Hristos să-l rugăm să ne ajute să trecem mai uşor prin necazurile acestei lumi trecătoare...”  

Sărbătoarea de ieri, petrecută în smerenie şi post, a fost un prilej de a rememora rolul Sfintei Cruci în viaţa noastră, a creştinilor, şi  deprinderea  că fiecare om, trecător prin această lume, în toată viaţa pământească are de purtat o cruce, niciodată mai mare ori mai mică, mai grea sau mai uşoară decât o poate duce...

„Să nu uităm niciodată că prin Cruce, Mântuitorul Iisus Hristos ne-a scos din robia păcatului, a spus părintele paroh Laurenţiu Giurgea. Mântuitorul a acceptat să-şi asume păcatele noastre şi la fel trebuie să facem şi noi; să ne îndreptăm măcar astăzi către cei necăjiţi şi singuri şi precum i-a îngăduit  Dumnezeu lui Simon Cirineul, aparent, să ducă Crucea lui Hristos pe drumul Golgotei, tot la fel şi noi să-i cercetăm, să-i ajutăm pe cei mai neputincioşi decât noi. Cu bucuria că binele făcut din dragoste se va întoarce şi asupra noastră cândva, că felia de pâine pe care am dat-o necăjitului din puţinul nostru este din milostivirea Lui...”

Hramul Bisericii „Sfânta Cruce” din Galaţi a bucurat nu numai rugătorii care au participat la Sfânta Liturghie, ci şi deţinuţii din Penitenciarul Galaţi, pentru care enoriaşii de aici au pregătit pachete de alimente şi îmbrăcăminte. Dăruite cu încredinţarea că îndreptarea păcatelor săvârşite poate veni şi prin căinţă, prin rugăciune, prin asumarea crucii.

Citit 799 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.