Tabăra de creaţie de la Celic Dere a învins criza

Tabăra de creaţie de la Celic Dere a învins criza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Confluenţa artelor” un proiect care ar trebui să atragă fonduri europene pentru cultura gălăţeană *

Pe vremuri de criză, în cultură este greu să mai faci ceva. Cu atât mai lăudabil este că directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, şi artistul plastic Gheorghe Andreescu au reuşit să organizeze o nouă ediţie a Simpozionului de la Celic Dere, care începând de anul acesta a căpătat perspective şi valenţe noi.

În primul rând, la această ediţie s-a lărgit paleta mijloacelor de expresie folosite de artişti, de la acuarelă s-a trecut la tempera, ulei şi desen în creion.

În acelaşi timp, prin dezbaterea „Confluenţa artelor”, la care au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor de cultură din Galaţi, s-au deschis noi trepte de promovare a fenomenului artistic. Directorul Dan Basarab Nanu a pus astfel bazele unei colaborări între instituţiile de cultură în vederea realizării unor proiecte care să atragă fonduri europene.

Dobrogea - în acuarelă, ulei şi tempera

Despre ceea ce a însemnat această nouă ediţie pentru artiştii plastici din ţară care au participat şi au lucrat în tabăra de la Celic Dere ne-a vorbit muzeograful şi pictorul Gheorghe Andreescu:

„Tematica acuarelei s-a epuizat, din punct de vedere ştiinţific. Cele cinci ediţii au fost edificatoare şi am reuşit să ne facem o imagine asupra tendinţelor pe care le au artiştii contemporani români în abordarea acuarelei. Pe parcursul celor cinci ediţii am avut artişti din Bucureşti, Prahova, Bacău, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Brăila şi Braşov. Cele două muzee, cel din Tulcea şi cel din Galaţi, s-au îmbogăţit cu nenumărate lucrări donate de către artiştii plastici”.

„La noile ediţii ale Simpozionului de artă plastică de la Celic Dere ne-am propus să lărgim aria tematică şi tehnicile de lucru. Acum s-a lucrat în tempera, acuarelă şi ulei, s-a lucrat şi desen, a fost o tabără diversă. Am avut surprize plăcute: artiştii parcă aşteptau această nouă deschidere”.

„Această paletă mai largă de modalităţi de expresie a conferit peisajului dobrogean valenţe noi, alte dimensiuni plastice. Şi de data aceasta, am colectat un număr însemnat de lucrări. În ianuarie vom avea expoziţia la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, odată cu lansarea catalogului, după care vom face acelaşi lucru la Tulcea”, ne-a spus organizatorul taberei.

La Celic Dere au lucrat anul acesta 13 artişti plastici: Ion şi Maria Neguş (Braşov), Nicolae Blei (Bucureşti), Jana şi Gheorghe Andreescu, Cornelia Nicolaescu Burlacu, Nicolae Cărbunaru şi Sterică Bădălan din Galaţi, iar din Tulcea, Veronica şi Traian Oancea, Viorel Poiată, Maria Pelmuş şi Cicerone Ciobanu.

Citit 606 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.