Negocieri în jurul butonului roşu | SUA şi Rusia îşi numără din nou armele nucleare strategice

Negocieri în jurul butonului roşu | SUA şi Rusia îşi numără din nou armele nucleare strategice
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Washingtonul, care şi-a prezentat, săptămâna trecută, noua "poziţie nucleară", a dat asigurări că respectă limitele impuse arsenalului SUA prin noul tratat Start - care marchează luni o nouă etapă - şi i-a amintit Rusiei obligaţiile care îi revin în acest cadru, informează AFP.

Tratatul de reducere a armelor strategice semnat în 2010 de Moscova şi Washington şi intrat în vigoare în 2011 prevede reducerea progresivă, într-o perioadă de zece ani, a numărului de focoase nucleare deţinute de cele două mari puteri, limitarea numărului de vectori şi verificări reciproce, precum şi schimburi de date.

"Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă au lansat noul tratat Start (New Start) acum şapte ani", aminteşte, într-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA. "Data de 5 februarie 2018 marchează data intrării în vigoare a limitărilor centrale impuse de tratat arsenalului nuclear strategic al fiecărei ţări", subliniază Departamentul de Stat. Washingtonul reafirmă în acelaşi timp că, în ceea ce-l priveşte, respectă aceste limite, încă din august anul trecut.

"Federaţia Rusă şi-a reiterat în mai multe rânduri ataşamentul faţă de noul tratat Start, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea acestor limitări centrale, şi ne aşteptăm ca schimbul de date prevăzut prin tratat să se desfăşoare în scurt timp să confirme acest angajament", precizează purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Vineri - cu câteva zile înainte de jalonul din 5 februarie, Pentagonul a făcut publică noua "poziţie nucleară" a Washingtonului, care vizează dotarea SUA cu noi arme cu putere redusă, ca "răspuns" la demersurile de înarmare ale Rusiei. Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale să-şi modernizeze arsenalul de 2.000 de arme nucleare tactice, prin eludarea obligaţiilor ce-i revin conform tratatului New Start, care nu ia în calcul decât armele strategice, servind ca bază pentru doctrina descurajării.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump notează în comunicatul de luni că noul tratat Start - încheiat în timpul administraţiei precedente a lui Barack Obama - "întăreşte securitatea SUA" şi a aliaţilor lor şi susţine relaţii ruso-americane "mai stabile, mai transparente şi mai previzibile", într-un moment în care acestea sunt la un nivel foarte scăzut. Tratatul joacă aşadar un rol "crucial într-un moment în care încrederea s-a deteriorat şi ameninţarea unor neînţelegeri s-a accentuat", se mai arată în comunicatul Departamentului de Stat american.

Citit 1720 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 12:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.