Turbulenţele bursiere încep să se atenueze

Turbulenţele bursiere încep să se atenueze
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pieţele bursiere înregistrau creşteri miercuri, după ce Bursa de pe Wall Street a revenit marţi pe verde, încheind perioada de turbulenţe care s-a propagat ulterior la nivel mondial, transmite Reuters.

După ce principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500, au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin începând din 2011, indicele Dow Jones a urcat marţi cu 2,33 la sută, iar indicele S&P 500 cu 1,74 la sută.

"Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv", a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.

În timp ce majoritatea analiştilor se aşteaptă ca volatilitatea provocată de vânzările masive de active să se atenueze, perspectiva înăspririi politicii monetare pe plan global rămâne o provocare pe termen lung.

"Dacă ne uităm la principalele cauze ale volatilităţii - corecţia naturală şi vânzările masive de obligaţiuni - nu estimăm ca vreunul din aceşti factori să contribuie la prelungirea perioadei de turbulenţe. Corecţia este probabil o dezvoltare sănătoasă şi nu reflectă înrăutăţirea perspectivei economice", a declarat Tom Kenny, economist la ANZ.

În Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong înregistra miercuri dimineaţă un avans de 2,56 la sută, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a urcat cu 3,06 la sută.

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat o expansiune de 0,6 la sută, după ce anterior a urcat cu 2 la sută. "Singura surpriză privind actuala volatilitate este că nu a avut loc mai devreme. În mod normal, investitorii trebuie să se aştepte la un moment dat la o corecţie", a explicat Richard Titherington, analist la J. P. Morgan Asset Management.

Investitorii au început să achiziţioneze masiv yeni, care sunt consideraţi o monedă de refugiu în timpul turbulenţelor, dar aprecierea yenului poate afecta competitivitatea exporturilor Japoniei.

Dolarul s-a depreciat marţi la 108,43 yeni, iar miercuri se tranzacţiona la 109,29 yeni. Mulţi producători niponi au stabilit ca bază pentru estimările privind câştigurile din anul fiscal ce se încheie la 31 martie 2018 un curs de 110 yeni pentru un dolar.

Euro s-a apreciat la 1,239 dolari, în timp ce preţul aurului înregistra o creştere de 0,3 la sută, până la 1.328,90 dolari uncia, după ce marţi atinsese valoarea de 1.319,96 dolari uncia, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni.

Citit 1132 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 15:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.