Angela Merkel şi-a asigurat un nou mandat de cancelar al Germaniei

Angela Merkel şi-a asigurat un nou mandat de cancelar al Germaniei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Partidele din coaliţia de guvernământ din Germania au semnat, luni, acordul care deschide calea formării unui nou guvern condus de cancelarul Angela Merkel, punând astfel capăt unui blocaj politic care a durat şase luni, informează DPA.

Documentul de 177 de pagini a fost semnat de Merkel din partea Uniunii Creştin Democrate (CDU), de Horst Seehofer din partea formaţiunii bavareze de dreapta Uniunea Social Democrată (CSU) şi de liderul în exerciţiu al Partidului Social Democrat (SPD), Olaf Scholz. Acesta urmează să preia portofoliul finanţelor şi postul de vicecancelar.

Aşa-numita "mare coaliţie" este aceeaşi dinainte de alegeri şi guvernează din 2013. Atât CDU, cât şi SPD au suferit pierderi istorice la alegerile din septembrie anul trecut, reaminteşte DPA. Ulterior, SPD şi-a anunţat intenţia de a trece în opoziţie, dar negocierile CDU/CSU cu alte formaţiuni politice au eşuat, ceea ce a lăsat ca alternativă refacerea marii coaliţii sau organizarea de alegeri anticipate.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat: "Mă bucur că se încheie perioada de insecuritate şi nesiguranţă. Nerăbdarea era în creştere în ultimele săptămâni, în timpul negocierilor şi al votului" (în cadrul SPD, pentru aprobarea acordului - n. red.).

Merkel s-a declarat "optimistă" în legătură cu prelungirea coaliţiei, noul guvern urmând să fie învestit miercuri. "Ne aşteaptă multă muncă", a declarat Merkel la conferinţa de presă comună organizată înaintea semnării acordului. "Sunt optimistă că va fi un succes", a completat cancelarul german. Merkel a vorbit şi despre noile provocări cu care guvernul se va confrunta, cum ar fi tarifele impuse de preşedintele Donald Trump la importurile de oţel şi aluminiu.

Scholz, care va prelua funcţiile de vicecancelar şi ministru de Finanţe, a declarat că noua coaliţie are o fundaţie solidă, în pofida duratei îndelungate a negocierilor pentru formarea ei. Aşa-numita mare coaliţie "nu a început ca o potrivire din dragoste", a mai declarat Scholz, adăugând că social-democraţii şi conservatorii sunt "partide complet diferite", dar partidele "sunt totuşi capabile să lucreze constructiv împreună şi să guverneze într-un mod adecvat".

Parlamentul Germaniei urmează să voteze miercuri un nou mandat de cancelar pentru Angela Merkel, iar noul guvern va depune jurământul în aceeaşi zi.

Citit 1599 ori Ultima modificare Marți, 13 Martie 2018 19:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.