Procurorii germani solicită extrădarea liderului catalan Carles Puigdemont

Procurorii germani solicită extrădarea liderului catalan Carles Puigdemont
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Procurorii germani au decis marţi, 3 aprilie, să solicite unui tribunal regional extrădarea fostului lider catalan Carles Puigdemont către Spania, unde acesta este acuzat de rebeliune în legătură cu demersurile sale de anul trecut privind independenţa Cataloniei, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Carles Puigdemont se află în detenţie în oraşul Neumünster din landul Schleswig-Holstein, situat în nordul Germaniei, unde a fost arestat la finalul lunii martie în timp ce se întorcea în Belgia, ţară în care s-a refugiat la sfârşitul lui octombrie 2017.

Procurorul general al landului Schleswig-Holstein a recunoscut validitatea, conform legii germane, a celor două capete de acuzare formulate de Madrid, însă decizia finală va trebui să fie luată de un tribunal din Schleswig-Holstein. Deocamdată nu a fost anunţat niciun calendar pe acest subiect, justiţia germană având la dispoziţie 60 de zile pentru a se pronunţa.

După o „evaluare detaliată a mandatului de arestare european” lansat de justiţia spaniolă la 23 martie, procurorul a estimat că o asemenea cerere ar „justifica menţinerea în detenţie” a lui Carles Puigdemont din cauza „riscului de a fugi” în cazul punerii sale în libertate.

Fapt semnificativ, procurorul general din Schleswig-Holstein a estimat că principalele două acuzaţii formulate de justiţia spaniolă contra fostului lider catalan sunt valabile cu privire la dreptul german. Carles Puigdemont este acţionat în justiţie în Spania pentru „deturnare de fonduri” pentru că a organizat un referendum considerat ilegitim de către Madrid, dar în primul rând pentru „rebeliune”.

O incertitudine încă există legată de posibilitatea ca justiţia germană să recunoască acuzaţia de „rebeliune”, care stricto sensu nu există în dreptul german.

Totuşi, Parchetul landului Schleswig-Holstein a considerat în analiza sa că lui Puigdemont i se reproşează „înalta trădare” existentă în codul penal naţional şi că nu este necesară o echivalenţă exactă.

Pentru a evita o extrădare pentru acest capăt de acuzare, pasibil în Spania de pedepse de până la 30 de ani de închisoare, Carles Puigdemont a prezentat luni un apel la Curtea Supremă spaniolă în care a cerut renunţarea la acuzaţia de „rebeliune”, formulată împotriva sa, subliniind absenţa violenţei în acţiunile sale.

Carles Puigdemont a fost arestat în Germania la 25 martie, în timp ce se întorcea din Finlanda în Belgia, ţară în care s-a refugiat la sfârşitul lui octombrie 2017, anticipând punerea lui sub urmărire penală de către justiţia spaniolă pentru „rebeliune” şi „secesiune”.

Citit 1512 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2018 19:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.