Statele Unite şi-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Statele Unite şi-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statele Unite ale Americii şi-au inaugurat luni, 14 mai, ambasada la Ierusalim, în ziua când se împlinesc 70 de ani de la crearea statului Israel. Evenimentul este unul controversat pe scena internaţională, statutul Ierusalimului fiind considerat parte componentă a negocierilor privind obţinerea unui acord de pace israeliano-palestinian.

Mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim echivalează cu recunoaşterea acestuia din urmă drept capitală a statului evreu, fapt ce este privit drept o mare victorie diplomatică de către autorităţile israeliene. De altfel, premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost duminică seara, în ajunul mutării la Ierusalim a ambasadei Statelor Unite, gazda unei ample recepţii la Ministerul de Externe al Israelului. Printre oaspeţi s-au aflat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi fiica şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, Ivanka Trump şi Jared Kushner. Israelul a comunicat că la recepţie au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor celor 86 de ţări care au misiuni diplomatice în această ţară. Dintre aceştia, şi-au confirmat prezenţa 33. În acest context, ministerul român de Externe a anunţat participarea la recepţie a unui reprezentant al ambasadei României de la Tel Aviv. Netanyahu a făcut apel la toate ţările să urmeze exemplul Statelor Unite: "Mutaţi-vă ambasadele la Ierusalim, fiindcă aşa este corect. Mutaţi-vă ambasadele la Ierusalim, fiindcă astfel se promovează pacea, fiindcă pacea nu se poate construi pe baza unor minciuni". El a arătat că "în orice acord de pace imaginabil, Ierusalimul va rămâne capitala Israelului".

Consulat ridicat la rang de ambasadă

În cursul zilei de luni, o ceremonie specială s-a ţinut în Consulatul SUA din cartierul Arnona al Ierusalimului, care va deveni astfel oficial ambasada Statelor Unite. Spre deosebire de recepţia organizată de Israel, nicio delegaţie străină nu a fost invitată la inaugurarea ambasadei, eveniment care este responsabilitate a administraţiei SUA, ci doar înalţi oficiali ai Israelului.

Premergător acestei ceremonii, David Friedman, ambasadorul american în Israel, a declarat presei că decizia SUA de a muta ambasada la Ierusalim a fost luată ca urmare a "intereselor Statelor Unite". Friedman a spus că această mutare va aduce beneficii SUA şi a adăugat că "sunt oameni care sunt mulţumiţi de decizie şi oameni care nu, dar este prea devreme să măsurăm reacţiile". "Suntem convinşi că această decizie creează o platformă şi o ocazie de a promova un proces de pace bazat pe realităţi, nu pe fantezii. Suntem siguri că va genera o mare stabilitate pe termen lung". Referitor la reacţia Palestinei, care a condamnat actul SUA, Friedman a susţinut că "palestinienii resping de decenii ideea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului", iar asta nu este în niciun fel de ajutor.

Autoritatea Palestiniană condamnă poziţia României

Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, şi poziţia adoptată de România, Cehia şi Ungaria, care au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene, prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenţia Wafa. "Poziţia celor trei state intră în contradicţie totală cu politica UE şi reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional, a rezoluţiilor ONU, a convenţiilor de la Geneva şi a principiilor drepturilor omului", se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene. Potrivit comunicatului, Autoritatea Palestiniană mulţumeşte statelor care au susţinut declaraţia de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim şi consideră România, Ungaria şi Cehia responsabile pentru blocarea adoptării acestei declaraţii şi pentru toate consecinţele ce vor urma.

Mutarea ambasadei americane la Ierusalim a declanşat luni ample proteste la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza. Confruntările dintre miile de palestinieni ce protestau şi soldaţii israelieni s-a soldat cu numeroşi morţi şi răniţi. Până la încheierea ediţiei, potrivit relatărilor Reuters, confruntările s-au soldat cu uciderea a 16 palestinieni şi rănirea a altor câteva sute.

Citit 1270 ori Ultima modificare Luni, 14 Mai 2018 17:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.