Confruntări sângeroase la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza

Confruntări sângeroase la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza
Palestinienii, revoltaţi de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea că orice palestinian care manifestează în Gaza, indiferent dacă reprezintă o ameninţare iminentă sau nu, poate fi "împuşcat mortal" de forţele israeliene, relatează AFP şi Reuters.

"Se pare că oricine poate fi împuşcat mortal", a declarat presei, la Geneva, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat, Rupert Colville. El a mai spus că Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului condamnă "violenţele sângeroase îngrozitoare" de luni, comise de forţele de securitate israeliene în Gaza, şi a făcut în acelaşi timp apel la deschiderea unei investigaţii independente. Israelul are dreptul să îşi apere frontierele, în conformitate cu Dreptul internaţional, dar "forţa letală nu poate fi folosită decât în ultimă instanţă" şi nu s-a justificat în cazul palestinienilor care se apropiau de gardul de la graniţa dintre Gaza şi Israel, a mai declarat Colville.

Diplomaţie şi furie

Reacţia ONU vine la o zi după ce armata israeliană a ucis cel puţin 58 de demonstranţi palestinieni şi a rănit alţi aproape 2.800. Violenţele de luni au avut loc pe fondul inaugurării ambasadei SUA la Ierusalim, ceremonie la care au participat Ivanka Trump, fiica preşedintelui Statelor Unite, şi soţul ei, Jared Kushner, consilier în administraţia prezidenţială americană. Decizia de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim a fost condamnată de o mare parte a comunităţii internaţionale şi a provocat furia palestinienilor, care doresc ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului lor stat independent.

În urma violenţelor produse luni la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut trei zile de doliu şi o grevă generală în teritoriile palestiniene, denunţând încă o dată decizia SUA de mutare a ambasadei americane la Ierusalim.

Armata israeliană şi-a justificat acţiunile de luni de la frontiera cu Fâşia Gaza afirmând că soldaţii săi au urmat "procedurile operaţionale standard" pentru a-i respinge pe palestinienii care au încercat să treacă de bariera de securitate. Însă mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza începând din 2007, l-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump pentru aceste violenţe, iar Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi de "încălcări revoltătoare ale drepturilor omului".

"Catastrofa", în viziunea palestiniană

Mii de palestinieni urmau să se adune din nou în cursul zilei de marţi la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel. Palestinienii marchează pe 15 mai "Catastrofa" ("Nakba", în limba arabă), aşa cum consideră ei că a reprezentat-o crearea statului Israel, în urmă cu 70 de ani. La încheierea ediţiei erau de aşteptat să aibă loc proteste ale palestinienilor şi în Cisiordania.

Zeci de palestinieni au fost ucişi în ultimele şase săptămâni, în demonstraţiile care au precedat ziua marcării "Nakba", protestatarii palestinieni, majoritatea tineri, cerând încetarea blocadei impuse de Israel asupra Fâşiei Gaza şi retragerea coloniştilor evrei din teritoriile ocupate.

Citit 2142 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Mai 2018 00:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.