Regina Marii Britanii a promulgat legea privind Brexitul

Regina Marii Britanii a promulgat legea privind Brexitul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a promulgat legea privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, care abrogă Tratatul de aderare a ţării la Comunităţile Europene din anul 1972, a anunţat John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Parlamentarii conservatori au întâmpinat cu urale anunţul privind promulgarea Legii Brexit de către regină, adoptată săptămâna trecută de ambele camere ale Parlamentului britanic. "Trebuie să anunţ Camera (Comunelor) că în concordanţă cu Actul Aprobării Regale din 1967, Maiestatea Sa şi-a dat consimţământul regal asupra următoarelor acte (...) Actul de Ieşire din Uniunea Europeană 2018", a declarat Bercow.

Legea privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost promulgată marţi după mai multe luni de dezbateri în parlamentul britanic, informează AFP.

Adoptat săptămâna trecută de parlamentul britanic, textul, prezentat în iulie 2017 de către guvernul conservator al prim-ministrului Theresa May, a fost semnat marţi dimineaţa de Regina Elisabeta a II-a. ''Asentimentul regal'' reprezintă în Regatul Unit ultima etapă a procedurii legislative.

Concret, textul va pune capăt supremaţiei legislaţiei europene asupra celei britanice şi va transpune în legislaţia britanică anumite reglementări europene pe care Londra doreşte să le păstreze. Legea confirmă de asemenea faptul că 29 martie 2019, ora 23,00 locală şi GMT, reprezintă data oficială a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Textul a cunoscut un parcurs furtunos în Parlament de la începutul dezbaterii sale în septembrie şi guvernul a suferit mai multe „înfrângeri”, ilustrând diviziunile persistente în legătură cu direcţia pe care ar trebui să o urmeze Brexit-ul.

Deputaţii pro-Brexit au sărbătorit adoptarea legii drept o garanţie că Marea Britanie va părăsi cu siguranţă Uniunea Europeană, în pofida incertitudinii cu privire la negocierile cu Bruxellesul.

Şansele unei eventuale reveniri asupra deciziei britanicilor de a părăsi UE sunt „nule”, a declarat euroscepticul Liam Fox, ministrul comerţului, în opinia căruia adoptarea legii a lansat „irevocabil” punerea în aplicare a Brexit-ului.

În opinia influentului deputat conservator Jacob Rees-Mogg, susţinător al unui Brexit fără compromisuri, sfârşitul acestui proces legislativ furtunos înseamnă că premierul Theresa May va putea continua negocierile cu Bruxellesul dintr-o poziţie „mult mai puternică”.

Teoretic, Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. Pentru respectarea acestui termen, documentele pe tema Brexit trebuie finalizate până în octombrie 2018, astfel încât să poată fi ratificate în timp util.

Citit 1750 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 17:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.