Socialistul Maros Sefcovic, candidat la preşedinţia CE

Socialistul Maros Sefcovic, candidat la preşedinţia CE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european al Uniunii energiei, slovacul Maros Sefcovic, a anunţat luni, 17 septembrie 2018, că va candida din partea socialiştilor la preşedinţia executivului de la Bruxelles, la alegerile europene de anul viitor, relatează dpa.

Până în prezent, singura persoană care vizează acest post - în prezent deţinut de către Jean-Claude Juncker - este eurodeputatul german Manfred Weber, care doreşte să fie candidatul conservatorilor la alegerile ce vor avea loc în luna mai 2019.

Mulţi consideră că forţele populiste, anti-UE, ar putea câştiga serios, într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu probleme cum ar fi migraţia, provocări economice şi ieşirea Marii Britanii din UE. "Trecem prin mai multe schimbări societale pe care mulţi le găsesc ameninţătoare", a spus Sefcovic, referindu-se la inegalităţile în creştere, schimbări demografice şi o "anumită nostalgie pentru trecut". El a avertizat cu privire la "promisiunile false" şi la "soluţiile simpliste" construite pe opinii populiste, antieuropene sau xenofobe. "Ei exploatează temerile oamenilor, legitimează dezamăgirile sau mânia. Ei fură, răstălmăcesc şi folosesc abuziv sentimentul patriotismului", a spus el.

Sefcovic a apreciat că soluţia trebuie să fie în pregătirea Europei pentru viitor, cu tehnologii revoluţionare, comerţ asertiv şi practici concurenţiale şi o politică industrială puternică. În vârstă de 52 de ani, Maros Sefcovic s-a alăturat Comisiei Europene în 2009. Înainte, el a deţinut postul de ambasador al Slovaciei la UE şi în Israel.

Citit 968 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2018 17:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.