BREXIT | Acord tehnic între negociatorii UE şi cei britanici

BREXIT | Acord tehnic între negociatorii UE şi cei britanici
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Acordul tehnic convenit de negociatorii Uniunii Europene şi cei britanici privind Brexitul are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă, după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la finalul anului 2020, au anunţat miercuri surse europene, potrivit Reuters.

În caz contrar, Londra va putea opta între extinderea perioadei de tranziţie, posibil până la sfârşitul lui 2021, şi un aranjament care ar acoperi întregul Regat Unit, dar în care Irlanda de Nord ar fi mai apropiată de regulile vamale şi standardele de producţie din UE.

Premierul britanic Theresa May urma în cursul zilei de miercuri să-şi convingă miniştrii să accepte acordul negociat îndelung cu Bruxelles-ul, ceea ce ar permite Londrei să solicite organizarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene cu privire la Brexit. Dacă însă guvernul britanic respinge textul, atunci se conturează tot mai clar perspectiva ieşirii Regatului Unit din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019, în absenţa unui acord.

În acest context, Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP) susţine că proiectul de acord cu Uniunea Europeană referitor la Brexit şi propus de premierul britanic Theresa May are potenţialul de a rupe Regatul Unit, întrucât el va trata Irlanda de Nord în mod diferit. Unul dintre cei zece membri ai DUP în legislativul britanic, care susţin guvernul May, Donaldson a declarat pentru BBC că nu se teme de noi alegeri naţionale, în cazul în care eventuala respingere în parlament a acordului propus de şefa executivului de la Londra va forţa ţara să organizeze un nou scrutin general.

Unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană îl reprezintă frontiera irlandeză. Niciuna dintre cele două părţi nu doreşte reintroducerea unei frontiere fizice în insula Irlanda, de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.

Bruxelles-ul doreşte să nu fie introdusă o "frontieră dură" între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 0,00 (ora Europei Centrale).

Citit 2198 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 17:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.