Avertismentul lui Putin pentru Ucraina

Avertismentul lui Putin pentru Ucraina
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vladimir Putin a avertizat, ieri, Ucraina împotriva oricărui act "necugetat", după ce Kievul a hotărât să instaureze legea marţială, în urma imobilizării a trei nave ucrainene de către Paza de Coastă rusă, şi i-a cerut cancelarului german Angela Merkel să exercite presiuni asupra aliatului său şi occidentalilor, relatează AFP. Putin a discutat la telefon, în noaptea de luni spre marţi, cu Merkel, căreia i-a transmis "îngrijorarea gravă" a Moscovei, din cauza introducerii legii marţiale în Ucraina.

Parlamentul ucrainean a adoptat, luni seara, introducerea legii marţiale în regiunile de frontieră ale Ucrainei, după ce Rusia a capturat, duminică, trei nave ucrainene în largul Crimeei şi i-a luat prizonieri pe cei aproximativ 20 de marinari de la bord. Aceste incidente ruso-ucrainene sunt doar ultima etapă a unei intensificări a tensiunilor în centrul cărora se află strâmtoarea Kerci, care desparte Peninsula Crimeea, anexată de Moscova, de Rusia. Rusia revendică controlul asupra acestei strâmtori - unica trecere maritimă între Mările Neagră şi Azov. Moscova a construit, de altfel, un pod care leagă Rusia de peninsulă, inaugurat cu mare pompă, în mai, chiar de către Vladimir Putin.

Kievul şi Occidentul au acuzat Rusia cu regularitate, în ultimele luni, de "împiedicarea" deliberată a navigaţiei navelor lor comerciale între Marea Neagră şi Marea Azov.

Citit 1138 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2018 16:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.