Retragerea din UE este o ”decizie unilaterală”

Retragerea din UE este o ”decizie unilaterală”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni, 10 decembrie 2018, că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este liber să revoce în mod unilateral notificarea intenţiei sale de retragere din UE, transmit agenţiile de presă internaţionale. Decizia de a revoca Brexitul ar fi o opţiune "suverană", a susţinut instanţa europeană.

La începutul lunii octombrie, Curtea Supremă a Scoţiei a anunţat că a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată revoca unilateral decizia de a ieşi din Uniunea Europeană.

Deputaţi scoţieni reprezentând circumscripţii care, la referendumul din iunie 2016, au votat masiv pentru menţinerea Regatului Unit în UE, au înaintat o petiţie Curţii Supreme, în tentativa de a dovedi că acesta are o opţiune unilaterală de a rămâne în blocul comunitar.

Ei susţin că, deşi nu există nicio incertitudine din punct de vedere juridic că Marea Britanie ar putea opri Brexitul cu acordul celorlalte 27 state membre, ar trebui să caute să instituie un drept juridic de a face aceasta în mod unilateral, indiferent de poziţia blocului comunitar.

Petiţionarii mai afirmă că parlamentul de la Londra ar trebui să aibă dreptul de a revoca declanşarea Articolului 50 din Tratatul UE, fără a cere permisiunea celorlalte 27 state membre ale UE. Ei argumentează că este necesară o certitudine juridică în privinţa acestui proces, înaintea oricărui vot al parlamentului britanic, întrucât niciun stat nu s-a mai retras până acum din UE.

Citit 1039 ori Ultima modificare Marți, 11 Decembrie 2018 02:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.