Theresa May, eforturi disperate pentru a salva Brexitul. Frontiera irlandeză, coşmarul Londrei

Theresa May, eforturi disperate pentru a salva Brexitul. Frontiera irlandeză, coşmarul Londrei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul britanic Theresa May vrea să obţină din partea Uniunii Europene ''asigurări suplimentare cu caracter juridic constrângător'', pentru a evita ca Marea Britanie să rămână ''prinsă în capcană'' pe termen nedefinit de clauza cu privire la graniţa irlandeză, a declarat marţi, 11 decembrie, secretarul de stat britanic pentru Brexit, Martin Callanan, informează AFP.

Responsabilul britanic a făcut aceste precizări la sosirea sa la o reuniune ministerială la Bruxelles, unde este prezentă şi Theresa May, pentru a se întâlni cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, întâlniri precedate de întâlnirile premierului britanic de la Haga cu premierul olandez Mark Rutte şi de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.

Confruntată cu perspectiva tot mai clară ca deputaţii britanici să respingă acordul de Brexit încheiat cu UE, Theresa May a decis brusc luni să amâne votul prevăzut pentru a doua zi şi să poarte noi consultări cu lideri europeni, pentru a încerca să renegocieze aşa-numitul ''backstop'' pentru Irlanda de Nord, unul dintre elementele cheie ale acordului.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic a declarat că deputaţii britanici vor supune la vot acordul de Brexit încheiat de guvernul Theresei May cu UE înainte de 21 ianuarie 2019, dată până la care Theresa May speră să rezolve impasul.

Pe de altă parte, în cursul zilei de marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că UE este dispusă să-i aducă noi clarificări Marii Britanii în legătură cu acordul privind Brexit, dar nu va renegocia acest acord sau protocolul său referitor la graniţa irlandeză.

Într-o alocuţiune în Parlamentul European de la Strasbourg, Juncker s-a declarat "uluit" de faptul că premierul britanic Theresa May nu a reuşit să facă acceptat de legislativ acordul convenit luna trecută cu Uniunea Europeană. "Acordul pe care l-am obţinut este cel mai bun posibil. Este singurul acord posibil. Nu există nicio marjă de renegociere", a insistat el. Juncker a reiterat că nici una dintre părţi nu doreşte o soluţie care să menţină Marea Britanie într-o uniune vamală cu blocul. "Suntem hotărâţi să facem tot posibilul pentru a evita situaţia de a folosi într-o zi această plasă de siguranţă, dar trebuie să fim pregătiţi. Este necesar pentru coerenţa întregului proces, pentru Marea Britanie şi pentru Irlanda. Irlanda nu va fi lăsată singură", a mai spus oficialul european.

Controversatul ''backstop'' a fost acceptat de May pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi el prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală cu UE, iar Irlanda de Nord va rămâne şi ea aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, dacă Londra şi Bruxelles-ul nu reuşesc să convină o altă soluţie pentru frontiera nord-irlandeză sau nu reuşesc să convină un nou tip de relaţie comercială post-Brexit.

Citit 1310 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2018 01:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.