Europarlamentarii vor România şi Bulgaria în spaţiul Schengen. În timp ce Consiliul UE încalcă regulile

Europarlamentarii vor România şi Bulgaria în spaţiul Schengen. În timp ce Consiliul UE încalcă regulile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plenul Parlamentului European a adoptat, în şedinţă plenară, la Strasbourg, o rezoluţie prin care solicită admiterea imediată a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Rezoluţia a fost aprobată cu 514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.

Rezoluţia se bazează pe un raport realizat de europarlamentarul bulgar Serghei Stanişev (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D), în care acesta aduce critici Consiliului UE pentru că nu a permis aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

În dezbaterea care a avut loc luni în plenul PE de la Strasbourg asupra raportului, Stanişev a spus că Consiliul UE a încălcat regulile europene în ultimii şapte ani, prin faptul că nu a luat o decizie în legătură cu această chestiune, potrivit BTA.

El a acuzat de asemenea absenţa vreunui reprezentant al Consiliului UE la discuţia de luni, "în contextul în care aceasta este instituţia căreia îi este adresat raportul, în ciuda promisiunii guvernului austriac (care deţine preşedinţia Consiliului UE - n.r.) că această chestiune ar trebuie să fie pe agendă în acest semestru". El a mai afirmat că sunt "nedrepte" încercările de a cupla extinderea Schengen prin aderarea României şi Bulgariei de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene pentru monitorizarea progreselor celor două ţări în lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.

Ministerul de Externe al României a salutat adoptarea rezoluţiei de către plenul Parlamentului European, punctând faptul că aceasta reconfirmă faptul că ţara noastră este pregătită pe deplin pentru aderare. "Salutăm adoptarea rezoluţiei Parlamentului European referitoare la aplicarea integrală a dispoziţiilor acquisului Schengen în România şi Bulgaria, respectiv eliminarea controalelor la frontierele interne, terestre, maritime şi aeriene, votate astăzi în plenului Parlamentului European. (...) Această rezoluţie întăreşte poziţia constantă exprimată în repetate rânduri de Parlamentul European şi reiterează importanţa admiterii României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen. Totodată, rezoluţia reconfirmă faptul că România este pregătită pe deplin pentru aderare şi îndeplineşte responsabilităţile care îi revin potrivit statutului de stat Schengen, contribuind astfel la securitatea tuturor cetăţenilor europeni", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Prin această rezoluţie, Parlamentul European "îndeamnă Consiliul să prezinte cât mai curând cu putinţă un nou proiect de decizie privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquisului Schengen în Româna şi Bulgaria şi să ia o decizie imediată pentru eliminarea controalelor la frontierele interne".

Citit 2084 ori Ultima modificare Joi, 13 Decembrie 2018 00:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.