Theresa May a supravieţuit votului de neîncredere din partid

Theresa May a supravieţuit votului de neîncredere din partid
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şefa guvernului britanic, Theresa May, a câştigat o bătălie, nu şi războiul, întrucât, deşi a supravieţuit votului de neîncredere iniţiat de deputaţi ai formaţiunii sale, Partidul Conservator, majoritatea restrânsă de care dispune nu-i asigură decât o marjă de manevră limitată în ceea ce priveşte Brexitul, notează, joi, presa britanică, preluată de AFP.

Rezultatul votului de miercuri seara nu-i permite premierului decât să "câştige timp, dar cam atât", estimează The Times, potrivit căruia "aproape toate problemele cu care se confrunta May înainte de vot au rămas de actualitate", în special nevoia de a convinge un parlament foarte neîncrezător să aprobe acordul de Brexit încheiat cu Bruxelles.

Deşi, timp de un an, conservatorii nu vor mai putea încerca să o înlăture, Theresa May va fi nevoită să-şi menţină poziţia în faţa ameninţării aliatului său nord-irlandez, partidul unionist DUP, de a-i retrage sprijinul dacă acordul este adoptat fără modificări în ceea ce priveşte mecanismul de "backstop" prevăzut, aşa-zisa "plasă de siguranţă", prin a cărei activare Marea Britanie ar fi nevoită să rămână într-o uniune vamală cu UE pentru a evita revenirea la o "frontieră dură" între provincia sa Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, aminteşte AFP.

Cotidianul The Telegraph, pro-Brexit, se întreabă la rândul său: "Votul i-a permis Theresei May să rămână în funcţie, dar când va pleca?". "Nu s-a schimbat nimic, în afară de un aspect crucial. Autoritatea ei este şi mai zdruncinată", notează Telegraph, care, la fel ca Times, face o paralelă cu Margaret Thatcher, care în 1990 a ales demisia, deşi câştigase primul tur al alegerilor organizate de Partidul Conservator.

Cotidianul de stânga The Guardian constată că Theresa May este "avariată de amploarea revoltei conservatorilor", iar tabloidul conservator The Sun apreciază de asemenea că şefa guvernului a ieşit "rănită" din bătălia votului de neîncredere. Este perseverentă, "dar perseverenţa poate fi prostească şi inutilă. Să sperăm că premierul şi-a învăţat lecţia", menţionează The Sun.

Theresa May participă în aceste zile la summitul european de la Bruxelles, unde încercă cu disperare să obţină de la liderii europeni ''asigurări juridice şi politice'' privind acordul asupra Brexitului. În acest timp, Uniunea Europeană este "gata să examineze" dacă Marii Britanii îi mai pot fi oferite garanţii suplimentare în legătură cu problema frontierei irlandeze şi acordul de Brexit, potrivit unui proiect de document al Bruxellesului la care Reuters a avut acces înaintea reuniunii de joi a Consiliului European. Pe de altă parte, orice noi asigurări primite "nu vor modifica sau veni în contradicţie" cu acordul încheiat deja.

Citit 1840 ori Ultima modificare Joi, 13 Decembrie 2018 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.