Conflict diplomatic între Polonia şi Israel

Conflict diplomatic între Polonia şi Israel
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Oficialii polonezi şi-au anulat orice participare la o reuniune a Grupului de la Vişegrad, programată să se desfăşoare în Israel, luni şi marţi, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a sugerat, potrivit presei, că Polonia a fost complice la Holocaust, transmite Reuters. Reuniunea a fost anulată.

Cu ocazia summitului pentru Orientul Mijlociu, care a avut loc săptămâna trecută la Varşovia, presa israeliană - Jerusalem Post, Haaretz şi The Times of Israel - a relatat o afirmaţie a lui Netanyahu potrivit căreia niciun polonez nu a fost judecat pentru colaborarea cu naziştii. Ulterior, ministrul interimar de externe Israel Katz a declarat postului de radio al armatei israeliene că "adevărul istoric nu poate fi modificat".

Tensiunile privind rolul polonezilor în Holocaust au crescut după ce Polonia a adoptat anul trecut o lege care pedepseşte cu închisoarea folosirea unor expresii cum ar fi "lagărele de concentrare poloneze". La presiunile guvernului SUA şi după indignarea provocată în Israel, legea a fost modificată prin eliminarea pedepselor cu închisoarea.

Citit 997 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2019 16:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.