China îşi majorează cheltuielile militare

China îşi majorează cheltuielile militare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

China a anunţat majorarea cu 7,5 la sută a bugetului pentru apărare pe 2019, până la nivelul de 177,6 miliarde de dolari, informează DPA. În 2018, cheltuielile militare ale ţării au crescut cu 8,1 la sută, menţionează aceeaşi agenţie.

Bugetul alocat apărării de guvernul chinez este al doilea din lume, dar mult mai mic decât al Statelor Unite, care vor cheltui anul acesta în scopuri militare 750 de miliarde de dolari. Există însă observatori care apreciază că de fapt China direcţionează spre acest domeniu o sumă mai mare decât cea anunţată, în care nu sunt incluse alte operaţiuni finanţate de diferite departamente şi autorităţi locale.

În context, DPA remarcă eforturile Beijingului de a-şi moderniza echipamentele militare şi de a-şi spori prezenţa armată în străinătate, precum şi presiunea asupra economiei chineze generată de conflictul comercial cu SUA şi de creşterea datoriei publice. Bugetul pentru apărare va creşte mai mult decât economia în ansamblu, pentru care ţinta de dezvoltare pe anul curent este de 6 până la 6,5 procente.

Priorităţile Chinei în domeniul militar sunt legate de Taiwan, cu care relaţiile sunt tensionate, şi de disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Citit 967 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2019 18:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.