Acţiune Hamas la... Tribunalul Uniunii Europene

Acţiune Hamas la... Tribunalul Uniunii Europene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Tribunalul Uniunii Europene a respins miercuri, 6 martie 2019, o acţiune a organizaţiei islamiste palestiniene Hamas împotriva deciziei din 2015 prin care a fost inclusă de UE pe lista grupărilor teroriste, transmite dpa. Tribunalul general, curtea de primă instanţă a UE a respins cele şapte argumente formulate de Hamas, între care lipsa de dovezi în acest sens şi faptul că a câştigat alegerile palestiniene.

Listarea Hamas ca organizaţie teroristă s-a bazat parţial pe un ordin al ministrului britanic de interne şi pe o decizie a secretarului de stat american din 1997, a arătat tribunalul. Decizia poate fi contestată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

La jumătatea lui decembrie anul trecut, Tribunalul UE a respins o altă acţiune a mişcării islamiste palestiniene împotriva deciziei UE de a o înscrie pe lista organizaţiilor teroriste, ceea ce are, între altele, drept consecinţă îngheţarea unei părţi din fondurile sale. Consiliul UE a decis să înscrie Hamas pe această listă în decembrie 2001, după atentatele din 11 septembrie din SUA. Confirmată de mai multe ori ulterior, decizia a fost contestată la Tribunalul UE, care în 2014 i-a dat câştig de cauză Hamas, anulând această înscriere (pe lista organizaţiilor teroriste) din cauza unui viciu de formă.

Mişcarea Hamas, care deţine din 2007 controlul asupra Fâşiei Gaza aflată sub blocadă israeliană, este considerată de asemenea o entitate teroristă de Israel şi SUA.

Citit 1082 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 18:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.