Noi asigurări juridice în privinţa Tratatului Brexit

Noi asigurări juridice în privinţa Tratatului Brexit
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Theresa May a obţinut de la UE asigurări obligatorii din punct de vedere juridic în privinţa Brexitului, într-o ultimă încercare de a atrage de partea sa parlamentarii rebeli, care au ameninţat că vor respinge din nou Acordul de retragere, pe care premierul urma să îl propună marţi, transmite Reuters, citând o declaraţie a biroului premierului britanic.

"În noiembrie anul trecut, după doi ani de negocieri dure, am convenit cu UE asupra unei înţelegeri referitoare la Brexit, care, cred cu pasiune, reflectă decizia poporului britanic de a părăsi UE. În ultimele patru luni, am susţinut această înţelegere în Westminster (parlament) şi în Marea Britanie. Susţin ceea ce înţelegerea a obţinut pentru ţara mea", se arată în declaraţie, care menţionează câştigurile obţinute prin părăsirea Uniunii, cum ar fi reluarea controlului asupra frontierelor şi a banilor, prin stoparea contribuţiilor anuale mari, precum şi revenirea la o politică comercială independentă.

Referitor la preocuparea evidentă a parlamentarilor britanici faţă de clauza de "backstop" (plasa de siguranţă vizând evitarea unei frontiere dure cu Irlanda de Nord), Theresa May susţine că o poliţă de asigurare care să garanteze că nu va exista niciodată o graniţă dură în Irlanda de Nord este absolut corectă şi onorează angajamentele solemne asumate de Regatul Unit prin Acordul de la Belfast din Vinerea Mare. "Dar dacă va trebui vreodată să folosim această poliţă de asigurare, ea nu poate să devină un aranjament permanent şi nu este modelul viitoarei noastre relaţii", precizează ea. Menţionând faptul că acordul pe care parlamentarii l-au votat în ianuarie nu a prezentat cu suficientă claritate acest aspect, ceea ce a determinat ulterior negocierea unor modificări obligatorii din punct de vedere juridic, May precizează că "astăzi au căzut de acord asupra lor".

Este vorba de două documente: un instrument comun şi o declaraţie comună. "Instrumentul comun, având o greutate juridică comparabilă cu Acordul de retragere, va garanta faptul că UE nu poate acţiona cu intenţia de a aplica clauza de backstop pe termen nelimitat. Dacă o fac, poate fi contestată prin arbitraj şi, dacă se constată o încălcare, Marea Britanie poate suspenda backstopul". Instrumentul comun oferă, de asemenea, un angajament juridic că orice clauză înlocuitoare nu are obligaţia să o reproducă.

Cel de-al doilea document, o declaraţie comună a Regatului Unit şi a UE referitoare la Declaraţia Politică, stabileşte o serie de angajamente menite să întărească şi să accelereze procesul de negociere şi să aducă în vigoare viitoarea relaţie. Aceasta conţine "un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic, potrivit căruia Marea Britanie şi UE încep să lucreze imediat pentru a înlocui clauza de backstop cu aranjamente alternative până la sfârşitul lunii decembrie 2020", se dau asigurări în declaraţia premierului.

Citit 1413 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2019 18:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.