Actorul Vladimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei

Actorul Vladimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Actorul de comedie Vladimir Zelenski îşi menţine avantajul enorm în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, după numărarea majorităţii buletinelor de vot din alegerile prezidenţiale de duminică, 21 aprilie 2019, din Ucraina, potrivit rezultatelor preliminare date publicităţii luni de Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Kiev, informează agenţiile de presă EFE şi Unian.

Potrivit datelor CEC, Zelenski a obţinut 73,09 la sută din sufragii, în timp ce Poroşenko a acumulat 24,57 la sută din voturi. Datele oficiale indică faptul că, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică, Zelenski s-a impus în toate regiunile ucrainene, cu excepţia Lvovului (vest). Rata de participare la vot a fost de 62,07 la sută, aproape cu 8 la sută mai puţin decât în primul tur, în care actorul s-a impus de asemenea în faţa preşedintelui în exerciţiu.

Imediat după publicarea exit-pollurilor la ieşirea de la urne, Petro Poroşenko şi-a recunoscut înfrângerea, dar a declarat că nu va abandona politica. „Ca unul dintre liderii politici-cheie ucraineni, voi continua să servesc Ucraina şi voi continua să susţin integrarea ei în Uniunea Europeană şi NATO, descentralizarea, securitatea şi reformele anticorupţie”, a afirmat Poroşenko.

Preşedintele în exerciţiu a recunoscut că Zelenski, în vârstă de 41 de ani şi fără experienţă politică, va trebui să facă faţă unei opoziţii puternice. „Vreau să subliniez că noul preşedinte se va confrunta cu o opoziţie foarte puternică”, iar această situaţie va fi în beneficiul ţării, a subliniat el. În acelaşi timp, Poroşenko a asigurat că actorul poate conta pe sprijinul său pentru a se acomoda în noua funcţie.

La rândul său, Vladimir Zelenski a declarat că prima sa prioritate va fi să pună capăt războiului dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi în estul Ucrainei. De asemenea, el a pledat pentru reformarea procesului de reglementare a conflictului în baza acordurilor de la Minsk din februarie 2015 şi pentru un nou format de negocieri, care să includă Rusia şi ţările occidentale.

Zelenski, care şi-a câştigat popularitatea în urma unui serial de televiziune, „Servitorul poporului”, în care interpretează rolul unui profesor de istorie care devine preşedinte al ţării, a promis să rămână în funcţie un singur mandat.

Cea mai mare provocare la adresa noului preşedinte este conflictul din regiunile separatiste, care a produs aproape 13.000 de morţi în cinci ani şi care privează Ucraina de controlul asupra bazinului său minier şi industrial şi asupra unei părţi a frontierei sale cu Rusia. Kievul şi Occidentul acuză Moscova că îi susţine militar pe separatiştii pro-ruşi care controlează aceste regiuni, lucru pe care autorităţile ruse îl neagă, în ciuda dezvăluirilor media. Acordurile de la Minsk, de la începutul lui 2015, semnate sub egida Parisului, Berlinului şi Moscovei, au permis reducerea în intensitate a luptelor, fără a pune capăt conflictului şi fără a aduce o soluţie politică.

Citit 972 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2019 15:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.