Tiruri masive de rachete între Israel şi Fâşia Gaza

Tiruri masive de rachete între Israel şi Fâşia Gaza
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut duminică armatei să continue ''loviturile masive'' împotriva unor obiective aparţinând grupărilor Hamas şi Jihadul Islamic din Fâşia Gaza, în răspuns la tirurile de rachetă lansate de pe teritoriul palestinian, informează AFP.

"Am dat instrucţiuni armatei să continue loviturile masive împotriva elementelor teroriste din Fâşia Gaza şi am ordonat întărirea dispozitivelor de tancuri, artilerie şi trupe desfăşurate în jurul Fâşiei Gaza", a declarat Netanyahu în consiliul de miniştri, potrivit serviciului său de presă.

Potrivit armatei israeliene, militanţi palestinieni au lansat începând de sâmbătă circa 430 de rachete către ţinte israeliene, iar tirurile continuau duminică dimineaţa. În răspuns, Israelul a desfăşurat raiduri aeriene împotriva unor obiective din Gaza. Circa 200 de astfel de ţinte, inclusiv cartierul general al Hamas, au fost atinse începând de sâmbătă.

Această escaladare a tensiunilor a survenit după ce patru palestinieni au fost ucişi şi 51 răniţi în ciocniri cu forţele israeliene la frontiera teritoriului palestinian, vineri, în contextul protestelor antiisraeliene săptămânale din estul Fâşiei Gaza.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a respins pe de altă parte duminică orice responsabilitate a trupelor israeliene pentru decesul unei femei însărcinate din Gaza şi al bebeluşului ei de 14 luni, atribuit de Ministerul palestinian al sănătăţii unui raid israelian împotriva unei facilităţi militare aflate în apropiere de locuinţa femeii.

"Suntem 100 la sută siguri că nu au fost armele armatei israeliene", a declarat purtătorul de cuvânt Jonathan Conricus, citând "informaţii din diferite surse" conform cărora cei doi au fost ucişi de o rachetă lansată de Hamas care şi-a greşit ţinta.

Statele Unite au condamnat tirul de rachete din Fâşia Gaza spre Israel, susţinând "dreptul" Israelului la "autoapărare", a afirmat sâmbătă Departamentul de Stat, potrivit AFP. "Lansăm un apel responsabililor pentru violenţe să înceteze imediat agresiunea", a afirmat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus. "Suntem alături de Israel şi susţinem pe deplin dreptul său la autoapărare împotriva acestor atacuri odioase", a adăugat diplomata americană.

Uniunea Europeană a cerut şi ea "încetarea imediată" a tirurilor cu rachete palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit unui comunicat dat publicităţii sâmbătă la Bruxelles, relatează AFP. "Este urgent să remediem această situaţie periculoasă pentru a proteja viaţa civililor", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Maja Kocijancic, lansând un apel la "detensionarea" situaţiei. "Numai o soluţie politică poate pune capăt violenţei. Eforturile depuse de Egipt şi ONU pentru a calma situaţia beneficiază de deplina susţinere a Uniunii Europene", a adăugat ea, referindu-se la tentativele de mediere ale Egiptului şi ONU pentru a ajunge la un armistiţiu.

Citit 1223 ori Ultima modificare Duminică, 05 Mai 2019 18:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.