Incertitudine în Republica Moldova. Igor Dodon cere convocarea Consiliului Suprem de Securitate

Incertitudine în Republica Moldova. Igor Dodon cere convocarea Consiliului Suprem de Securitate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președintele Igor Dodon, suspendat de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, a transmis luni, 10 iunie 2019, că dorește "actualizarea componenței Consiliului Suprem de Securitate și convocarea în regim de urgență a acestuia". De asemenea, Dodon a spus că "va invita corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova la o discuție cu privire la situația actuală din țară".

Igor Dodon spune, după ce Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţia de preşedinte, că există trei scenarii posibile în situația creată în Republica Moldova. "Am expus poziția cu privire la scenariile posibile de evoluare a situației curente din Republica Moldova. Există trei scenarii posibile: 1. Începutul activității legale a tuturor instituțiilor de stat și transmiterea pașnică a puterii de către cei care în prezent încearcă să o mai controleze, către noul guvern condus de Maia Sandu. Probabilitatea acestui scenariu este foarte mare. 2. Scenariul Uzurpatorului - al Partidului Democrat, prin care ei vor încerca să ignore tot ce se întîmplă în Parlament. 3. Destabilizare totală din partea PD cu încercarea menținerii puterii. Menționez că organizațiile și cancelariile internaționale au recunoscut noul guvern legitim, iar presiunea internă și externă asupra Partidului Democrat va crește. Fac apel către toate instituțiile de stat, primării, consilii raionale, sindicate, organizații, asociații - faceți declarații în susținerea noului guvern legitim. Eu voi fi ferm pe poziție și nu voi ceda! Noi nu vom ceda!", afirmă Igor Dodon, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a fost suspendat din funcție duminică, prin intermediul unei decizii a Curții Constituționale, deoarece nu a dizolvat Parlamentul și nu a stabilit data organizării alegerilor anticipate. Interimatul este asigurat de Pavel Filip. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat.

Între timp, incertitudinea politică se adânceşte în Republica Moldova. Luni urma să fie învestit guvernul condus de Maia Sandu, format în urma unui acord între socialiști și proeuropeni și recunoscut de Uniunea Europeană, dar declarat nelegitim de Curtea Constituţională de la Chişinău. Puterea este, astfel, revendicată de două tabere.

Învestirea are loc însă într-un climat puţin spus incert. S-a ajuns aici după trei zile în care Parlamentul şi preşedintele Igor Dodon, pe de o parte, şi Curtea Constituţională, de cealaltă parte, au luat decizii contradictorii. Pavel Filip, numit preşedinte preşedintele interimar de Curtea Constituţională, a convocat la rândul său o şedinţă paralelă de Guvern, cu foştii miniştri. Pavel Filip a şi anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie.

Citit 869 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2019 16:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.