Eșec istoric al liderilor UE

Eșec istoric al liderilor UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După 20 de ore de discuții fără precedent, fiind cel mai lung Consiliu European din istoria blocului comunitar, liderii europeni au suspendat ședința până marți la ora 10, ora Bruxellesului. PPE a refuzat nominalizarea lui Timmermans pentru postul de președinte al Comisiei Europene și insistă pentru desemnarea lui Weber sau a altui candidat din rândurile popularilor.

Liderii Uniunii Europene au continuat luni discuțiile pentru desemnarea președinților principalelor instituții europene, în condițiile în care planul Angelei Merkel privind numirea lui Frans Timmermans în funcția de președinte al Comisiei Europene riscă să fie respins, potrivit Bloomberg. Liderii celor 28 de state membre s-au reunit încă de duminică pentru negocieri, însă discuțiile au fost suspendate în timpul nopții. Luni, negocierile au continuat în cadrul unui dejun de lucru, în care liderii europeni urmau să decidă cine va conduce instituțiile-cheie ale blocului comunitar. Nu s-a ajuns la niciun rezultat, astfel că discuţiile vor continua astăzi.

Bloomberg notează că susținătorii așa-numitului "Acord de la Osaka", discutat în cadrul summitului G20 din orașul japonez, care prevede, printre altele, ca Timmermans să primească postul de șef al Comisiei Europene, se confruntă cu o serie de probleme. În primul rând, reprezentanții statelor est-europene sunt oarecum sceptici față de acest plan, susținut de Angela Merkel, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, ezită să supună planul la vot din cauza riscului de a fi respins. De asemenea, unii dintre liderii de centru-dreapta care au acceptat planul de numire a lui Timmermans în fruntea Comisiei, solicită la schimb președinția Consiliului. Cu toate acestea, acordul susținut de Merkel nu prevede pentru PPE decât președinția Parlamentului European, un rol mai degrabă simbolic. PPE ar urma, potrivit acordului, să desemneze și persoana care va ocupa funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate. Potrivit aceleiași surse, reprezentanții Franței și Germaniei i-au recomandat lui Donald Tusk să declare că există consens cu privire la numirea lui Timmermans la conducerea Comisiei Europene pentru a evita un vot în acest sens, a declarat un oficial european. Bloomberg mai notează că dacă Tusk va permite organizarea unui vot secret, cei care se opun candidaturii lui Timmermans ar fi încurajați să voteze împotriva acestuia.

Frans Timmermans, considerat favorit, a fost puternic contestat de populari şi de statele din Est. Donald Tusk a lansat în discuţie alte trei nume pentru şefia Comisiei. Este vorba de francezul Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, bulgăroaica Kristalina Georgieva, fost comisar european şi actual director executiv al Băncii Mondiale, şi premierul Irlandei, Leo Varadkar. Toţi sunt susţinuţi de Partidul Popular European, formaţiunea cu cele mai multe mandate în noul parlament european. Potrivit jurnaliştilor aflaţi la Bruxelles, discuţiile se vor întinde până se va ajunge la un acord, aşa cum îşi doresc Angela Merkel şi Emmanuel Macron.

Citit 1291 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 19:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.