Mecanism pentru repartizarea migranţilor din Mediterana

Mecanism pentru repartizarea migranţilor din Mediterana
Pact între 14 state membre UE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un număr de 14 state membre ale Uniunii Europene, dintre care opt în mod activ, au convenit, la Paris, să aplice un "mecanism de solidaritate" prin care să fie repartizaţi migranţii salvaţi pe Marea Mediterană, a anunţat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cele opt state active sunt Franţa, Germania, Portugalia, Luxemburg, Finlanda, Lituania, Croaţia şi Irlanda, conform informaţiilor furnizate de administraţia prezidenţială franceză, care nu a precizat care sunt celelalte state.

Acordul a fost convenit luni dimineaţa, în cadrul unei reuniuni de lucru pe tema "migraţiei din Mediterana", desfăşurată la Paris cu participarea tuturor statelor membre UE, sub egida miniştrilor de externe şi interne francezi, Jean-Yves Le Drian, respectiv, Christophe Castaner.

Ministrul de interne italian Matteo Salvini a calificat drept un eşec această reuniune, care, în opinia sa, "reafirmă faptul că Italia ar trebui să continue să fie tabăra de refugiaţi a Europei".

Obiectivul reuniunii din capitala Franţei a fost, conform unei surse apropiate de acest dosar, "identificarea unui acord în privinţa unui mecanism care să permită asigurarea unei eficienţe şi a unei abordări umanitare sporite în privinţa debarcării migranţilor provenind din Mediterana".

Sub impulsul dat de Paris şi Berlin, miniştrii au lucrat la o "coaliţie de (ţări) voluntare" care s-ar angaja să distribuie sistematic persoanele salvate, evitându-se astfel negocierile dificile care apar după fiecare operaţiune. Acest mecanism prevede repartizarea "cât de repede posibil" a persoanelor care solicită azil în ţările care fac parte din "coaliţia voluntară", în schimbul deschiderii porturilor de către Italia şi Malta.

Emmanuel Macron şi-a exprimat speranţa ca toate statele membre să participe la program, menţionând şi cu această ocazie corelarea dintre această abordare solidară şi acordarea unei părţi din fondurile structurale ale UE. Macron a mai spus că Franţa a cerut guvernului libian să se asigure că migranţii africani nu vor mai fi plasaţi în centre de detenţie şi că vor fi adoptate măsuri corespunzătoare pentru a asigura siguranţa acestora.

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a salutat acest progres, dar şi-a manifestat în acelaşi timp îngrijorarea faţă de scăderea "capacităţii de salvare" a migranţilor care încearcă să traverseze Marea Mediterană pe ruta centrală.

ONG-uri precum SOS-Mediterana şi Medici fără frontiere au subliniat din nou "necesitatea solidarităţii" pentru a nu lăsa responsabilitatea debarcării migranţilor doar în seama Italiei şi a Maltei.

Citit 573 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 16:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.