India a revocat statutul autonom al Caşmirului

India a revocat statutul autonom al Caşmirului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul indian a anunțat luni, 5 august 2019, că revocă statutul autonom al Cașmirului. Decizia a fost anunțată în fața parlamentului de ministrul de Interne, Amit Shah, potrivit AFP.

Autoritățile au luat această decizie printr-un decret prezidențial, potrivit căruia este desființat statul special al teritoriilor Jammu și Cașmir, care era garantat de Constituție. Decretul intră în vigoare imediat și înlocuiește articolele din Constituție referitoare la Jammu și Cașmir, în special articolul 370. Acesta conferea un statut special teritoriilor, permițând guvernului de la New Dehli să intervină numai în domeniul apărării, afacerilor externe și comunicațiilor.

Regiunea muntoasă Cașmir, de la poalele munţilor Himalaya, este revendicată de India și de Pakistan, populaţia din zonă fiind majoritar musulmană. După demarcaţia teritorială a fostei colonii britanice din subcontinentul indian, India şi Pakistanul s-au confruntat în două războaie pentru suveranitatea asupra regiunii, iar în prezent armatele celor două ţări trag aproape zilnic cu mortiere peste frontiera de facto din Cașmir.

India le-a cerut vineri turiştilor şi pelerinilor să părăsească regiunea Cașmir din cauza unor ameninţări teroriste și a desfăşurat forțe militare suplimentare pentru a face față eventualelor probleme. Armata a trimis în zonă noi efective de cel puțin 10.000 de militari, transmite AFP.

Guvernul statului Jammu-Cașmir din nordul Indiei a precizat într-un comunicat că pericolul terorist a fost semnalat de serviciile de informații. Localnicii şi liderii lor politici apreciază, potrivit AFP, că măsurile suplimentare de securitate indică intenţiile guvernului naţionalist indian condus de premierul Narendra Modi de a revoca drepturile juridice speciale ale musulmanilor.

Citit 750 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2019 21:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.