UPDATE Au fost reluate cursele de pe insula Samothraki

UPDATE Au fost reluate cursele de pe insula Samothraki
Peste 1.000 de turişti, printre care şi români, blocaţi pe insula Samothraki
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

UPDATE, miercuri, 14 august 2019. Ministerul român de Externe a anunțat, miercuri, că au fost reluate cursele tur - retur de pasageri și autovehicule pe ruta Insula Samothraki - Alexandroupolis. "Cu referire la situația din insula Samothraki, Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În urma demersurilor susținute ale Ambasadei României la Atena, autoritățile elene au confirmat că în cursul acestei dimineți au fost reluate cursele tur - retur de pasageri și autovehicule pe ruta insula Samothraki - Alexandroupolis. Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut mai multe discuții cu ambasadorul României la Atena, Lucian Fătu. În jurul prânzului, a avut o convorbire și cu omologul elen, Nikos Dendias, acesta oferind asigurări că autoritățile elene gestionează situația, iar cetățenii români beneficiază de asistență pe insulă", se arată într-un comunicat emis de MAE.

Feribotul „SAOS II”, care făcea legătura între insula Samothraki și orașul Alexandroupolis din Grecia continentală, s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat și ea. Autoritățile le-au permis unor turiști să doarmă în clădiri ale administrației locale, iar unii turiști și-au instalat corturi în apropierea portului.


(13 august 2019) Aproximativ 1.500 de turiști, inclusiv din România, au rămas blocați de mai multe zile pe insula Samothraki, după ce feriboturile care făceau legătura cu restul Greciei s-au defectat, relatează site-ul de știri voria.gr, citat de Mediafax.

Feribotul „SAOS II” care făcea legătura între insula Samothraki și orașul Alexandroupolis din Grecia continentală s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat și ea. Vestea a stârnit indignare și panică printre turiștii care nu pot părăsi insula. Printre cei aproximativ 1.500 de turiști blocați pe insulă se numără români, bulgari, sârbi, francezi, englezi și italieni. Mai mult, luni seară a izbucnit și un incendiu de vegetație pe insulă, însă pompierii au reușit să izoleze focarul și incendiul pare momentan să fie sub control, relatează presa locală.

Ioana Tianu, o româncă aflată în apropiere de insula Samothraki, a povestit pentru Digi24 care este situaţia în acest moment pe insulă şi cum s-au mobilizat autorităţile din Grecia: „Nu incendiile de vegetaţie sunt cea mai mare problemă, incendiul a fost stins de aseară. Absenţa feribotului e situaţia neplăcută, am informaţii că autorităţile au grijă de turişti, le-au oferit locuri de cazare. Sunt cinci taverne în port care oferă mese gratuite turiştilor care au nevoie, fac tot posibilul să le ofere un confort. Miercuri (astăzi - n.red.) sunt trei curse pe zi pentru deblocarea situaţiei”. Ioana Tianu a spus că nu au mai fost aşa multe zile consecutive fără transport în august, în vârf de sezon, dar a adăugat că au mai fost astfel de situaţii, întrucât insula e foarte departe de continent, iar marea are uneori valuri mari. „S-a mai întâmplat să nu ajungă feribotul din cauza valurilor”.

Ministerul român de Externe a transmis o atenționare de călătorie pentru Samothraki încă de săptămâna trecută.

Turiştii care vor să părăsească insula şi-au lăsat mașinile în port, ca să aibă șanse mai mari să se urce pe primul feribot care va veni, și dorm pe unde apucă. Unii și-au întins corturile, alții au găsit cazare la suprapreț. Primăria le-a permis unor turiști să doarmă în clădiri ale municipalității.

O româncă blocată pe insulă acuză oficialii greci că au dat informații contradictorii: „Problema ține, de fapt, de mai multe zile și am aflat puțin câte puțin în ultimele noastre zile de vacanță. Ne-am chinuit să căutam cazări, bineînțeles că totul era complet full, oamenii s-au culcat pe jos, pe izoprene, în vânt, prin mașini, care cum a putut. Continuăm să fim ademeniți cu câte un feribot imaginar, care ba vine, ba nu vine, astfel încât nu putem nici să ne facem vreun plan. Nimeni nu pare să depună vreun efort activ să rezolve situația”.

Citit 988 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2019 16:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.